Veiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid

Beeld: DiemerNieuws

Iedere week schrijft een raadslid een column in het DiemerNieuws. In maart was Daniëlle aan de beurt. Zij schreef over ‘Veiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid‘.

Column

Als kind zat ik elke zondagavond aan de buis gekluisterd om het misdaadprogramma van Peter R. de Vries te kijken. Gefascineerd door het bestrijden van misdaad, maar bovenal wat mensen drijft om een misdaad te plegen. Ik denk dat er geen duidelijk antwoord te geven is op deze vraag, aangezien het een combinatie zal zijn van meerdere factoren. We kunnen simpelweg niet kiezen waar onze wieg staat, wie onze ouders zijn en in welke wijk we opgroeien. Als volwassene hebben we wel de keuze om ons uit te spreken over recht en onrecht en op te komen voor degenen die zichzelf niet kunnen verdedigen. 
 
De Nederlandse samenleving lijkt tegenwoordig steeds individualistischer te worden. Dit draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid. Veiligheid is meer dan alleen de afwezigheid van criminaliteit. Het gaat ook om het creëren van een inclusieve en ondersteunende omgeving waarin iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt.

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid die rust op de schouders van elke inwoner

Daniëlle ten Brinke

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid die rust op de schouders van elke inwoner. Te vaak zijn mensen terughoudend om problemen aan te kaarten, omdat ze bang zijn of denken dat het niet hun zaak is. Maar veiligheid is ieders zaak. Het begint met het erkennen van de signalen van onveiligheid, in welke vorm dan ook en het nemen van actie, hoe klein ook. We moeten geloven in ons eigen vermogen om positieve verandering teweeg te brengen.
 
Als fractieopvolger volg ik de ontwikkelingen in Diemen op het gebied van Openbare Veiligheid. Hoe kunnen burgers en de lokale overheid zich samen inzetten voor een fijn en veilig Diemen. Hier wil ik mij de komende tijd voor inzetten.
 
D. ten Brinke,
Fractieopvolger (portefeuille veiligheid)
D66 Diemen

Beeld: DiemerNieuws