D66 vraagt aandacht voor problemen bij Veilig Thuis

D66 heeft aandacht gevraagd voor de problemen bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is de organisatie die de opdracht heeft om burgers te beschermen door een melding van huiselijk geweld of kindermishandeling te onderzoeken. Helaas spelen er al langer problemen bij Veilig Thuis. Gezinnen moeten te lang op hulp wachten. D66 spreekt zich uit tegen geweld en femicide.

Kritisch inspectierapport

De Inspectie Gezondheidszorg u0026amp; Jeugd maakt zich grote zorgen over de veiligheid in de huishoudens waarover een melding wordt gedaan bij Veilig Thuis. Veilig Thuis voldoet niet aan de wettelijke termijnen, heeft onvoldoende zicht op de veiligheid van en heeft niet alles op alles gezet om wel te kunnen voldoen aan de wettelijke termijnen. Daarom heeft de inspectie een zeer kritisch rapport geschreven en Veilig Thuis opdracht gegeven om een verbeterplan te schrijven.u003cbru003eu003cbru003eD66 Diemen deelt de zorgen van de inspectie. We zijn geschrokken van het rapport en tegelijk ook blij met het rapport. Uit de jaarstukken wisten we namelijk al eerder dat de termijnen niet gehaald werden, toch hebben we met dit rapport veel meer informatie over hoe het ervoor staat binnen de organisatie en daarmee ook hoe groot en urgent het probleem daadwerkelijk is. u003cbru003eu003cbru003eWant laten we wel wezen, een probleem met wachttijden bij veilig thuis betekent concreet dat er voortdurende onveiligheid is in de huishoudens waarover een melding is gedaan die niet wordt opgepakt. In de regio gaat het om meer dan 10.000 meldingen, in Diemen rond de 300 meldingen. Waar hebben we het dan over? We hebben het over mogelijke verwaarlozing of ondervoeding van kinderen, vermoedens van mishandeling en/of misbruik, geweld tussen partners, richting bejaarde ouders en ga zo maar door. Als een melding niet tijdig wordt opgepakt, duurt de onveiligheid dus langer en kan zelfs escaleren. U begrijpt allen hoe vreselijk de gevolgen kunnen zijn voor die huishoudens, die inwoners waar het om gaat. Het gaat niet om het exacte aantal huishoudens, één is eigenlijk al teveel en elke dag dat langer gewacht wordt op hulp is er één teveel. 

Wat is er aan de hand?

Het lukt Veilig Thuis niet om voldoende medewerkers te vinden om alle meldingen goed te onderzoeken. Er staan vacatures open en er is veel verzuim. Waarschijnlijk speelt de zware taak en de werkdruk een rol hierin.u003cbru003eu003cbru003eWat we in het rapport lezen is dat Veilig Thuis beschikt over deskundige en betrokken medewerkers. Die in ieder geval ook tijdig de meldingen over acute onveiligheid oppakken. Dat zijn meldingen waarbij de melder (in veel gevallen politie of een andere professional) inschat dat de betrokkene in direct gevaar of levensgevaar is. Heel goed natuurlijk dat Veilig Thuis ervoor zorgt dat deze meldingen de hoogste prioriteit hebben. u003cbru003eu003cbru003eBij de overige meldingen is het echter zo dat Veilig Thuis er niet in slaagt om binnen de wettelijk vereiste 5 dagen de veiligheid te beoordelen. Ten tijde van het onderzoek stonden 833 meldingen in de wacht, de langst wachtende melding bijna zes maanden. D66 weet niet of er een woord is om te omschrijven hoe ernstig dit onder de maat is. Ook als een professionele melder denkt dat de situatie niet binnen een week zal escaleren wil dat niet zeggen dat er sprake is van een veilige situatie. Vrijwel elke melding bij Veilig Thuis komt voort uit serieuze signalen, hebben te maken met mishandeling dan wel vermoedens van geweld en mishandeling.u003cbru003eu003cbru003eDe inspectie is duidelijk, als de wettelijke termijn voor die veiligheidsbeoordeling niet gehaald wordt, zal Veilig Thuis ervoor moeten zorgen dat er toch zicht is op de veiligheid. De gemeente is hiervoor als één van de opdrachtgevende gemeenten verantwoordelijk.

Rol van de gemeente

D66 heeft dit onderwerp geagendeerd in de raad, om op die manier vragen te kunnen stellen. We hebben de wethouder gevraagd hoe zij als mede-opdrachtgever kijkt naar het rapport en het verbeterplan van Veilig Thuis. En wat de gemeente kan doen om Veilig thuis te helpen. Is het verbeterplan wel ambitieus genoeg? Kan er niet meer gedaan worden aan het personeelstekort? En wat kan de gemeente doen om ervoor te zorgen dat huishoudens sneller kunnen worden overgedragen naar andere organisaties? u003cbru003eu003cbru003eDe wethouder heeft aangegeven dat zij de zorgen van D66 deelt. Zij ziet dat er bij Veilig Thuis stappen worden ondernomen, maar dat er meer nodig is. Het verbeterplan ligt nu bij de inspectie ter beoordeling. De gemeente zal de voortgang van het verbeterplan nauwlettend volgen, en een sessie organiseren waarin Veilig Thuis de raad kan bijpraten.

Tegengaan van femicide

Huishoudelijk geweld gaat onder andere over geweld tegen vrouwen. Aanstaande maandag 25 november gaat de campagne ‘Orange the world’ van start. Dat is een campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, tegen femicide. Niet omdat dit het enige geweldsprobleem is, maar omdat het probleem zo ontzettend groot en urgent is en het ook vaak ontbreekt aan bewustwording over de ernst van het probleem. u003cbru003eu003cbru003eOok de gemeenteraad kan bijdragen aan bewustwording en kan zo een verschil maken. D66 heeft daarom aan alle fracties in de raad gevraagd of zij bereid zijn om onderdeel te worden van de campagne ‘Orange the world’. De hele gemeenteraad heeft uitgesproken dat wij als gemeenteraad #medestander zijn in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit standpunt zal onder andere uitgedragen worden op <a href="http://<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid0qwqXndXHwy1Hc5bBfxZZFCVuvfxkh2CMd1A2ARQnvU5Dhv9Riapp98RMfvMxE5dml%26id%3D100076210928513&show_text=true&width=500" width="500" height="461" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share">social media, om op die manier de bewustwording te vergroten.

Beeld: UN Women Nederland