Spreektekst Voorjaarsnota 2024 – Zinho Schelkers

Voorzitter, vele mensen hebben afgelopen week onze nieuwe Tweede Kamer en ministers zien opereren. Vele mensen hebben zich afgelopen week ook kapot geschaamd voor wat zich daar voltrok.
De mensen die mijn algemene beschouwingen de afgelopen jaren hebben gehoord, weten dat ik het graag bij Capelle houd. Vandaag ga ik breken met die traditie. Dat komt omdat ik mij zorgen maak.

Voor een democratische rechtsstaat is het cruciaal dat iedereen mee kan en mag doen. Wij krijgen landelijk een coalitie met een fractie die niet alle Nederlanders als gelijk ziet. Nederlanders wiens ouders niet uit Nederland komen, lijken minderwaardig te zijn. Wij ‘zogenaamde’ allochtonen zouden geen volwaardige Nederlanders zijn.
Niets is minder waar en je mag trots zijn op je achtergrond. Zoals ik trots ben op mijn Zeeuwse familie die de Waternoodsramp van 1953 heeft doorstaan, maar ook op mijn opa en oma die met hun kinderen vanuit Indonesië naar Nederland kwamen en hier een bestaan hebben opgebouwd.

Tegen al die mensen die zich zorgen maken zeg ik:
Wij staan voor jullie. Wij zullen de rechtsstaat bewaken. Daarvoor doet het er niet toe wat je huidskleur, afkomst of geaardheid is.
In Capelle mag iedereen zichzelf zijn!

Het maakt mij in tegenstelling tot de landelijke politiek dan ook trots hoe wij het in Capelle doen. Hier in Capelle werken wij samen. Van links tot rechts. Conservatief tot progressief. Coalitie en oppositie.
Want samen kom je verder. Alleen door samen te werken kunnen we de uitdagingen aan. Ook als het gaat om de uitdagingen waar wij hier lokaal in Capelle voor staan.

Dat brengt mij bij de gelegenheid van deze vergadering. De voorjaarsnota. Een voorjaarsnota waar de financiële situatie van Capelle zich stevig laat voelen en niet in positieve zin. Het college heeft terecht gesteld dat wij kritisch moeten zijn op de uitgaven die wij doen. Dat betekent ook dat wij voor de vraag staan; wat willen wij wel doen?
 
Voor D66 is dat helder. Wij blijven investeren in Capellenaren. Wij blijven investeren in onze dorpse stad. Alleen dan kunnen wij verder bouwen aan een Capelle voor iedereen.
 
Dat neemt niet weg dat wij op sommige plekken scherpe keuzes zullen moeten maken. Die keuzes kunnen wij niet alleen maken. Dat moeten wij samen met de Capellenaren doen, zonder dat wij afstand doen van onze verantwoordelijkheid. Om de Capellenaar te betrekken in dit proces is allereerst vereist dat wij de discussie voeren in de openbaarheid. Het mag geen proces achter gesloten deuren worden, waar de Capellenaar enkel geïnformeerd wordt over de conclusie.

Wat D66 betreft gaan wij als gemeenteraad verder in het betrekken van de Capellenaren. D66 zal de komende tijd dan ook nog vaker dan normaal te vinden zijn op straat om de gesprekken te voeren met onze inwoners. Niet alleen dat, wij zullen Capellenaren ook actief om input vragen via online enquêtes.

Maar voorzitter, D66 gaat graag een stapje verder in het betrekken van de Capellenaren. Daarom doen wij bij deze de belofte dat het komende jaar er een initiatiefvoorstel zal komen om de Capellenaar nog meer te laten te participeren in onze lokale democratie. Wat dat voorstel zal inhouden, blijft voorlopig nog even een cliffhanger…

Een andere uitdaging waar we als gemeente ook niet stil kunnen zitten is de woningnood. Een thuis is veel meer dan een dak boven je hoofd. Daarbij denk ik in het bijzonder aan mijn leeftijdsgenoten die noodgedwongen thuis zitten omdat een betaalbare woning vinden onmogelijk is. 
 Wij zijn blij dat wij een goed programma wonen hebben neergezet. Capelle is gebaat bij meer woningen, waarbij er evenwicht is tussen de verschillende soorten woningen. Wij blijven ons dan ook inzetten voor meer woningen, maar uiteraard met behoud van het groen. Niet alleen dat, wij moeten ons als gemeente ook in blijven zetten voor een goed gereguleerde woningmarkt.

Eerder in mijn spreken memoreerde ik er aan: wij moeten kritisch kijken naar wat we wel en niet blijven doen als gemeente. Tegelijkertijd mogen wij de Capellenaren die op ons rekenen en ons nodig hebben niet laten vallen.
Dat brengt mij dan ook bij de motie die wij samen met Leefbaar Capelle zullen indienen.
Als gemeente hebben wij eerder twee pilots gedraaid. Een pilot waarbij de inkomensgrens van het Jeugdfonds Sport & Cultuur verhoogd wordt, zodat er meer jongeren kunnen sporten. En een pilot om ook ouderen, die het financieel lastig hebben, te laten sporten en bewegen. Twee belangrijke initiatieven wat D66 betreft, waarvoor credits aan de PvdA die deze regeling heeft geïntroduceerd. Ook deze pilots staan in de lijst met niet opgenomen beleidskeuzes en dus lopen wij het risico dat ze gestopt moeten worden. Onwenselijk als u het ons vraagt.
De wethouder heeft gelukkig in de commissie al aangegeven dat zij haar best gaat doen om geld te vinden om deze pilots alsnog voort te zetten. Echter, ook als er geen geld gevonden kan worden willen wij dat de mensen die nu gebruik maken van de pilot kunnen blijven sporten en bewegen. Wij mogen deze mensen niet laten vallen.

Wat doet het met het vertrouwen in de overheid van deze kinderen als wij hen nu laten vallen? Kinderen die nu eindelijk konden sporten, nieuwe vrienden hebben gemaakt en met veel plezier gaan sporten.
Daarom hebben wij samen met Leefbaar Capelle een motie opgesteld. Met deze motie roepen wij het college op om in ieder geval de huidige groep jongeren en ouderen die gebruik maken van de gelden, te blijven voorzien in de mogelijkheid om te sporten en te bewegen. Zodat er geen abrupt einde komt aan hun mogelijkheid tot sporten.
Want sporten zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal mee kan doen.  Het levert nieuwe kennissen en vrienden op. Het houd je gezond. Kortom, het draagt eraan bij dat iedereen mee kan doen. En dat blijft onze inzet:

Een Capelle voor iedereen!