Intergraal Armoedebeleid 2025-2028

Tijdens de behandeling van het Intergraal Armoedebeleid 2025-2028 heeft D66 aandacht gevraagd voor het belang van een mensgericht armoedebeleid. Armoede heeft een diepe impact op het leven van inwoners. Het kan zorgen voor stress, gezondheidsproblemen en het beperken van kansen, niet alleen voor de persoon zelf, maar vaak ook voor het hele gezin. Als gemeente moeten we daarom zorgvuldig en rechtvaardig handelen, zeker wanneer inwoners afhankelijk zijn van financiële hulp.

D66 heeft benadrukt dat de menselijke maat centraal moet staan. We leren van de fouten uit de toeslagenaffaire en hebben erop aangedrongen dat Brummen het principe ‘nee, tenzij’ hanteert bij terugvorderingen. Dit betekent dat wanneer de gemeente een fout maakt bij het verstrekken van financiële hulp, inwoners hier in principe niet voor moeten opdraaien. Het belang van vertrouwen in de overheid staat voorop.

Als voorbeeld noemden we de pilot in Arnhem, waar de gemeente proactief schulden van inwoners aflost, ondanks een complex en soms wantrouwend systeem. Deze aanpak zet in op structurele oplossingen in plaats van symptoombestrijding. D66 heeft het college verzocht om met het college van Arnhem in gesprek te gaan en te onderzoeken wat deze pilot kan betekenen voor de inwoners van Brummen en hierover een terugkoppeling te geven aan de gemeenteraad.

Armoedebeleid gaat over meer dan geld; het gaat over kansen, waardigheid en perspectief. D66 blijft zich inzetten voor een beleid waarin iedereen wordt gezien en gehoord.

Beeld: D66 Brummen