Schriftelijke vragen staalslakken

Een graver stort de slakken.

Een graver stort de slakken. Beeld: John de Pater

D66 Brabant heeft schriftelijke vragen ingediend over de gevolgen van het gebruik van staalslakken als bouwstof.

Risico’s staalslakken

Geacht college van Gedeputeerde Staten,

Er is Nederland enige onrust ontstaan over de gevolgen van het gebruik van staalslakken, een restproduct uit de staalindustrie dat gebruikt kan worden als bouwstof. In een signaleringsrapport van 19 april 2023 constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat de wettelijke regels voor het gebruik van staalslakken de risico’s voor mens en milieu niet voldoende afdekken.

Op 26 september 2023 verscheen een reportage ‘De ‘giftige’ staalslakken van Eerbeek’ in De Volkskrant over
de risico’s van het gebruik van staalslakken. Een dag later hebben de Provinciale Staten in Friesland de motie ‘Voorkomen bodemvervuiling door Staalslakken’ aangenomen

Gevolgen
mens & dier

D66 Brabant maakt zich zorgen over de gezondheidsgevolgen en de bodem- en grondwatervervuiling die het mogelijk gebruik van staalslakken in Brabant met zich mee kan brengen. Het gevolg kan zijn dat planten en dieren doodgaan en omwonenden last krijgen van bloedneuzen, geïrriteerde ogen en zelfs brandwonden.

Daarnaast kunnen staalslakken tussen de 50 tot 80 jaar lang blijven uitlekken naar bodem en grondwater. Een serieuze bedreiging voor een gezonde leefomgeving.

Schriftelijke vragen

D66 Brabant stelt daarom de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten (GS).

  • Deelt GS de zorgen van D66 over de gezondheidsgevolgen en de bodem- en grondwatervervuiling die het gebruik van staalslakken met zich mee kan brengen?
  • Heeft GS in beeld of staalslakken ook in Brabant zijn of worden toegepast als bouwstof? Zo ja, waar zijn deze toegepast met mogelijk negatieve gevolgen voor gezondheid, natuur en milieu? Zo nee, hoe kan GS dit wel in beeld brengen?
  • Kan het college tevens aangeven wat er gedaan moet worden om eventueel ontstane schade te herstellen?
  • In het bovenvermelde rapport van de ILT wordt aangegeven dat staalslakken in grote hoeveelheden en in dikkere lagen worden toegepast dan origineel de bedoeling was van de wetgever. Is dit in Brabant ook het geval? Zo ja, hoe kan GS dit voorkomen in de toekomst?
  • Deelt GS de zorgen van D66 dat door staalslakken te blijven toepassen als bouwstof de uitloging van schadelijke stoffen 10-tallen jaren kan doorgaan? Hoe staat dit in relatie tot de zorgplicht van de provincie voor schoon water en een schone bodem?
  • In hoeverre komt door de toepassing van staalslakken het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 nog verder onder druk te staan?