Onvrede Stationsstraat

Er is veel onrust ontstaan bij inwoners in en rond de Stationsstraat vanwege de voorgenomen opvang van Oekraïense vluchtelingen op de Stationsstraat 47. Dit komt door een optelsom van verschillende zaken die al jaren spelen en waar onvrede over is. Inwoners zien hun buurt met lede ogen achteruitgaan en hebben het gevoel vergeten te worden door de gemeente.  Daarom stelde D66 Boxtel vragen aan het college.

Onvrede

Zoals gezegd spelen er meer zaken in de Stationsstraat waar onvrede over bestaat. We noemen het verlies van parkeerruimte, het trage en moeizame proces van herinrichting, opvang van vluchtelingen in leegstaande panden die daardoor voorlopig niet herontwikkeld worden en nog een aantal andere (kleine) geschillen. Dit ondermijnt helaas het draagvlak voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen waar maar weinig mensen tegen zijn. 

Toekomstvisie

Niet voor niets vroeg D66 in 2023 om een integrale toekomstvisie voor het stationsgebied om ervoor te zorgen dat het gebied tussen het station en centrum versterkt wordt. Een plan dat onzekerheid wegneemt en het vertrouwen aan inwoners geeft dat de weg omhoog ingeslagen is. 

  • U gaf als antwoord op onze vragen dat het opstellen van een stedenbouwkundige visie voor 2023 op de planning stond. Wat is de huidige stand van zaken? 
  • Bent u het met ons eens dat de herinrichting van (een deel van) de Stationsstraat een goed moment is om ook een bredere gebiedsvisie op te stellen en bewoners en ondernemers daarin mee te nemen? De herinrichting kan als vliegwiel dienen. 
  • Binnenkort opent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de regeling ‘Impulsaanpak winkelgebieden’. Bedoelt om binnenstedelijke winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Volgens D66 een uitgelezen mogelijkheid om een brede gebiedsvisie op te stellen voor niet alleen de Stationsstraat maar het hele centrum. Ziet u mogelijkheden om hierop in te schrijven?

Herinrichting

 In een RIB dd 25 oktober 2023 geeft u aan na de zomer van 2024 te willen starten met de uitvoering van de herinrichting Stationsstraat. 

  • Wat is de huidige stand van zaken m.b.t. het uitwerken van het schetsontwerp? 
  • Voor uitvoering van de Rechterstraat is het definitief ontwerp vastgesteld door de gemeenteraad. Is bij de Stationsstraat de gemeenteraad ook nog aan zet? 
  • Om tot een ruimtelijk kwalitatief hoogwaardige herinrichting te komen is het belangrijk om een degelijk ontwerp te maken. Dat kan niet zonder een helder ontwerpproces met (technisch) programma van eisen en het inzetten van de juiste expertises. 
    In welke projectvorm wordt het ontwerp verder uitgewerkt? Zijn er bijvoorbeeld een landschapsarchitect en adviseurs m.b.t. verkeer, toegankelijkheid en vergroening bij het proces betrokken? 
  • Is er een (technisch) programma van eisen opgesteld waaraan het ontwerp moet voldoen? 
  • Continuïteit en eenduidigheid zijn belangrijk bij het bereiken van ruimtelijke kwaliteit. Wordt in materialisering en uitstraling voortgeborduurd op de herinrichting van de Rechterstraat? 
  • Voor het kruispunt Stationsstraat/Molenstraat voorziet u een zogenaamde ‘shared space’. Tenzij goed ontworpen is het risico van shared space dat er chaos ontstaat waar met name kwetsbare verkeersdeelnemers gevaar lopen. Het shared space concept op de Markt is bijvoorbeeld geen succes.  
    Op welke wijze denkt u dat op deze locatie te voorkomen? 

Opvang vluchtelingen

Tot slot een aantal vragen n.a.v. de onvrede over de opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Stationsstraat 47. Hier stelde D66 eerder technische vragen over die we voor de volledigheid (inclusief beantwoording) hebben toegevoegd als bijlage. 

  • Bent u bereid te onderzoeken of een aantal parkeerplaatsen voor de duur van de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen ter beschikking gesteld kan worden aan omwonenden en bezoekers? Bijvoorbeeld door een blauwe zone in te stellen. 
    In de tussentijd kunt u samen met ondernemers en omwonenden een gebiedsvisie opstellen met daarin specifieke aandacht voor het ervaren parkeerprobleem.
  • Wordt parkeren nadrukkelijk onderdeel van de gebiedsvisie? 
  • U geeft aan dat het realiseren van tijdelijke woonunits te veel tijd vergen en bovendien kostbaar zijn. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft aan dat tijdelijke woningen bij uitstek geschikt zijn voor de opvang van Oekraïense ontheemden en later ingezet kunnen worden voor andere urgente doelgroepen. Er is een Taskforce ingericht die gemeenten kan adviseren en financieel ondersteunen. 
    Bent u bekend met deze Taskforce? 
  • Zo nee, bent u bereid contact met ze op te nemen en te kijken of er mogelijkheden zijn in Boxtel?