Motie ja-sticker aangenomen!

Ongelezen reclamefolders zijn een zinloze verspilling van papier. Bovendien is het niet eerlijk voor lokale ondernemers dat ze betalen voor folders die niet gelezen worden. Daarom pleit D66 Boxtel al sinds 2019 voor een ja-sticker om daarmee 9-15% oud papier afval te besparen. Eindelijk is de motie nu aangenomen!

Waarom?

Veel reclamefolders worden niet geopend en belanden ongelezen bij het oud papier. D66 vindt dat zonde en wil daarom een ja-sticker invoeren. Dit betekent dat alleen huishoudens die een ja-sticker op de brievenbus hebben geplakt reclamefolders ontvangen. De gemeente heeft berekend dat dit ongeveer 9-15% oud papier bespaart. Een eenvoudige manier om onze afvalberg significant te verkleinen!

Huis aan huis bladen

Huis aan huisbladen zijn uitgezonderd van de ja-sticker. Lokale journalistiek kan juist profiteren doordat ondernemers meer gaan adverteren in de huis aan huisbladen om ook mensen zonder ja-sticker te bereiken. Andere steden voeren daarom vaak een maximaal percentage aan reclame in dat een huis aan huis blad mag hebben om uitgezonderd te kunnen worden van de ja-sticker.

Verenigingen

Verenigingen verdienen geld met het ophalen van oud papier. Dit was ook een argument van andere partijen en de wethouder tegen de ja-sticker. Echter vindt D66 het principieel verkeerd om een zinloze afvalstroom in stand te houden omdat het een verdienmodel is. Maar D66 is wel groot voorstander van het steunen van verenigingen. Daarom is in de motie een compensatie geborgd voor gemiste inkomsten.

De wethouder vindt dit nog lastig uit te voeren, maar het kan zo eenvoudig zijn als het verhogen van de vergoeding per kilo opgehaald oud papier zodat de totale vergoeding gelijk blijft.

Hoe nu verder?

De wethouder komt in 2024 met een plan hoe de ja-sticker ingevoerd kan worden. Dit plan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Met het aannemen van de motie heeft de gemeenteraad echter wel al bepaald dat de ja-sticker sowieso ingevoerd gaat worden en dat verenigingen gecompenseerd moeten worden.