Historische bestrating Bosscheweg

De historische kinderkoppen die gevonden zijn onder de Bosscheweg krijgen een mooie nieuwe bestemming. Dit lokale erfgoed van Boxtel blijft daarmee zichtbaar in het straatbeeld

Vondst

Toen twee weken terug een bijzondere vondst werd gedaan bij de reconstructie van de Bosscheweg, leek het erop dat de historische bestrating zou verdwijnen. Daarop ondernam D66 actie en organiseerde een gesprek met de gemeente en Heemkunde. Samen zijn we tot een mooie oplossing gekomen waarbij dit erfgoed voor Boxtel behouden blijft.

Erfgoed

De eerste verharde weg van Brabant liep van Den Bosch tot Luik, dwars door Boxtel. Delen van deze 280 jaar oude weg werden gevonden bij de reconstructie van de Bosscheweg. Boxtel heeft haar ontstaansgeschiedenis te danken aan de strategische ligging langs deze handelsroute. Daarom is het belangrijk om dit erfgoed te behouden en zichtbaar te maken.

Het plan

Om de historische handelsroute te benadrukken worden een aantal vluchtheuvels bij rotondes op deze route bestraat met de gevonden kinderkoppen. Daarnaast wordt ter plaatse van de vindplek in de middenberm een stuk weg gereconstrueerd en een bank geplaatst met informatiebord.

Hiermee is de toegankelijkheid gewaarborgd, kinderkoppen zijn immers moeilijk begaanbaar en vluchtheuvels worden niet gebruikt. En blijft dit erfgoed zichtbaar in het straatbeeld.

Toekomst

Er zijn nog meer plekken waar waarschijnlijk historische bestrating onder de huidige weg ligt. We hebben bij de wethouder aangegeven dat in de toekomst een zelfde oplossing toegepast kan worden. Door langs de historische handelsroute steeds meer vluchtheuvels bij rotondes te bestraten met kinderkoppen wordt deze route weer compleet gemaakt.