Boxtel zonder Vion – Een nieuwe ontwikkeling van Boxtel Zuid

Niets is zo’n populair gespreksonderwerp in de Boxtelse politiek als varkensslachterij Vion. En waar het meestal gaat over incidenten of overlast, gaat het zelden over de toekomst van Vion in Boxtel op lange termijn. Terwijl dat juist kansen biedt voor Boxtel. 
 
Niet alleen is er in het stationsgebied zeer regelmatig stankoverlast. Ook ervaren omwonenden geluidsoverlast en zorgen huisvesting van arbeidsmigranten en verkeer voor problemen. Hoe kan het ook anders, als er midden in de bebouwde omgeving 15.000 varkens per dag geslacht worden. Vion is op deze locatie, aan de centrumkant van het bedrijventerrein, uit haar jasje gegroeid met alle gevolgen van dien. 

Symptoombestrijding

De gemeente en Vion proberen krampachtig symptomen te bestrijden door maatregelen te nemen tegen stank- en geluidsoverlast, met wisselend succes. Het stationsgebied stinkt regelmatig, geen visitekaartje voor Boxtel bij binnenkomst via ons treinstation. 
 
Ook worden honderden arbeidsmigranten gehuisvest in het buitengebied. De gevolgen voor de directe omgeving nemen we op de koop toe. Wederom symptoombestrijding.  Bovendien staat de vleesindustrie bekend om de vele misstanden met arbeidsmigranten.
 
De Boxtelse samenleving ervaart wel de lasten maar niet de lusten. Waar Boxtel ooit profiteerde van de werkgelegenheid, wordt het meeste werk tegenwoordig door arbeidsmigranten gedaan en levert het de lokale samenleving weinig op. Recent kwam in het nieuws dat VION in zwaar weer zit en een flink aantal kantoorbanen in Boxtel verdwijnen. Nog minder werkgelegenheid voor de lokale bevolking. 
 
Maar wat dan wel? 

Landelijke krimp

Hoe je het ook wendt of keert; landelijk bewegen we naar structurele krimp van de veestapel vanwege de stikstofproblematiek. Is het niet over 5 jaar, dan wel over 10 of 15 jaar. In een wereld van vraag en aanbod betekent dit ook dat het aantal slachtingen af zal nemen. Bedrijven kunnen twee dingen doen: locaties afstoten of afschalen. 
De gemeente Boxtel zou, in het licht van de ernstige overlast die veroorzaakt wordt, het gesprek met Vion aan moeten gaan en uitspreken dat structurele krimp of sluiting van de locatie in Boxtel op termijn onvermijdelijk is. Met zoveel overlast en geen voordelen is het draagvlak voor Vion in de lokale samenleving weg. Stel Vion daarom fundamentele vragen. Hoe denkt het bedrijf zelf over haar toekomst in Boxtel? Hoe gaat Vion om met de krimpende veestapel? Willen ze meewerken aan een verhuizing en onder welke voorwaarden? 
 
Alleen door integraal naar de oorzaak te kijken en een langetermijnvisie te ontwikkelen kunnen we problemen oplossen. Met symptoombestrijding komen we er niet. 

Nieuwe kansen

Met de krimp of verhuizing van Vion ontstaan nieuwe kansen voor Boxtel Zuid. Vion is gelegen op een toplocatie, dichtbij het station en de snelweg. Herontwikkeling van dit terrein zou hoogwaardig moeten plaatsvinden door bijvoorbeeld hightechbedrijven aan te trekken vanuit de Brainport regio. Daardoor kan de herontwikkeling financieel bijdragen aan de verhuizing van Vion. Hierdoor ontstaan ook kansen voor lokale MKB bedrijven die als toeleverancier kunnen dienen.  
 
Kijk niet alleen naar de locatie zelf, maar combineer het met een grotere ontwikkeling van Boxtel Zuid. Het college kijkt al naar uitbreidingsmogelijkheden voor wonen, werken en bedrijven aan de zuidkant van Boxtel. Stel daarom een gebiedsvisie op voor heel Boxtel Zuid, met het stationsgebied, industrieterrein en de omgeving rond de Eindhovenseweg en Keulsebaan. Met ruimte voor wonen, werken, ondernemen en toerisme. Boxtel Zuid hangt stedenbouwkundig op dit moment van toevalligheden aan elkaar. Maar kan, mits er een goede visie opgesteld wordt, zich ontwikkelen tot een levendig en groen gebied met ruimte voor groei. Dit gebied is zelfs veel geschikter voor uitbreiding dan Boxtel Noord West, waar het huidige college zich blind op staart. De infrastructuur is immers al grotendeels aanwezig.

Sturen op kwaliteit

Tot nu toe stuurt het college te weinig op ruimtelijke kwaliteit. Zoals te zien is bij de huidige spoorzone, waarbij een toplocatie is ingevuld met grijze dozen. Vanuit het spoor is het industrieterrein het gezicht van Boxtel, aantrekkelijke en diverse bebouwing is dus gewenst. Een teken dat Boxtel haar zaakjes stedenbouwkundig nog niet op orde heeft. De centrumkant wordt binnenkort verborgen achter een metershoge geluidswal. Willen we Boxtel aantrekkelijk maken voor buitenstaanders? Dan is een een integrale visie op Boxtel Zuid met daarin het stationsgebied hoog nodig

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.