keuzes
Voorzitter,
Voor ons ligt de begroting van 2023. Op het eerste gezicht een gezonde begroting. Mede door financiële meevallers van het Rijk en harde bezuinigingen na de kerntakendiscussie.
Een kerntakendiscussie die goed begon. Het plan was om keuzes te maken voor de toekomst. Maar uiteindelijk is er door een gebrek aan duidelijke keuzes over de hele linie hard bezuinigd. We begrijpen dat gebrek aan keuzes wel. In een verstandshuwelijk is het moeilijk keuzes maken.
In een verstandshuwelijk wordt de pijn verdeeld, worden keuzes uitgesteld en blijft men bij elkaar voor het geld en de kinderen.
Met het geld zit het voor nu wel even goed, maar denkt het college ook aan de toekomst van onze kinderen?
Daarvoor is het nodig om duidelijke keuzes te maken, voor nu en in de toekomst. Keuzes die Boxtel niet alleen financieel maar ook sociaal, economisch en duurzaam toekomstbestendig maken.
D66 vraagt zich af hoe toekomstbestendig de bezuinigingen zijn. Heeft u signalen van maatschappelijke partners ontvangen dat sommige bezuinigingen, die nu wel ingeboekt zijn, moeilijk uitvoerbaar zijn? Hoe realistisch en verstandig is het dat de moeilijkste bezuinigingen van 1,1 miljoen komend jaar voor 100% gehaald worden?
Zoals gezegd zijn keuzes maken in een verstandshuwelijk moeilijk. Dat zien we in de gehele begroting terug:
Wel coördinatoren voor ouderenbeleid maar een klein uitvoeringsbudget voor projecten. Wat gaan de coördinatoren dan coördineren?
Wel inzetten op wijkmakelaars, maar geen continue bezetting. Waar kunnen inwoners in de tussentijd terecht? Wat gebeurt er met lopende initiatieven?
Wel geld voor de basisschool in Esch en de HUB, maar nog geen integraal huisvestingsplan. Misschien zijn het logische investeringskosten, wij steunen een nieuwe school voor Esch, maar is het niet logischer om eerst een integraal plan op te stellen?