Voormalig sociale huurwoningen in Apeldoorn in de uitverkoop

In het Algemeen Dagblad van 9 oktober 2023, staat een bericht dat het Zweedse vastgoedbedrijf Heimstaden 12.000 huurwoningen in Nederland te koop zet. Dit betreft ruim 2.300 woningen in Gelderland waaronder ook woningen in Apeldoorn

Overheidsbeleid
zorgt voor vertrek
vastgoedbeheerders

Heimstaden nam de afgelopen jaren opvallend veel oude sociale huurwoningen over, waar corporaties vanaf willen en anderen de neus voor ophalen omdat er veel geld moet worden gestoken in renovatie en verduurzaming. Die investering, zeker 50.000 euro per woning, moet vroeg of laat worden terugverdiend.

Heimstaden biedt deze woningen als huur aan in de vrije sector. Nu met het huidig overheidsbeleid om ook de huren in de middensector te reguleren, is het voor Heimstaden niet meer aantrekkelijk om in deze woningen te blijven investeren.

Extra krapte op de
woningmarkt
waarschijnlijk

De huurwoningen komen waarschijnlijk op de particuliere woningmarkt als koopwoningen. Dat zou Heimstaden de meeste winst opleveren. Wij vinden dit zorgelijk wanneer grote aantallen huurwoningen stapsgewijs in de verkoop worden gezet. Dat levert extra druk op de krappe huursector, zowel in de sociale als betaalbare vrije huursector.

Voor D66 Apeldoorn een aanleiding om schriftelijke vragen aan het college te stellen.