Reactie lijsttrekker op samenwerking FvD/PVV

Na aanleiding van Sigrid Kaag’s oproep om niet met extreemrechts te gaan besturen, vroeg BNR Nieuwsradio onze lijsttrekker Bouwien ten Bokum of D66 Apeldoorn uitsluit om met FvD en/of PVV in een college stappen. Lees hieronder haar reactie:

Als lijsttrekker van D66 Apeldoorn ondersteun ik de oproep van Sigrid Kaag om niet met het extremisme te gaan besturen volledig. Het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, intimideren en aanzetten tot haat vanuit de politiek rijmt niet met de regels van ons democratisch stelsel. Het heeft concrete gevolgen voor onze samenleving. Ook hier in Apeldoorn, waar afgelopen najaar scholen werden geïntimideerd door te dreigen met tribunalen. Daarom vind ik het goed om een streep te trekken: dit soort polarisatie tolereren is namelijk niet het tolereren van een status quo, maar het tolereren van iets dat zich verder de verkeerde richting op kan ontwikkelen tot meer geweld, haat en een ontwrichte maatschappij.

D66 Apeldoorn staat voor een gemeente waarin alle mensen gelijk zijn. Waarin niet de meningsuiting van de een, de vrijheid van de ander belemmert. D66 is een partij van inclusie en wil er juist voor iedereen zijn. Dat D66 nu FvD uitsluit, gaat niet over het uitsluiten van individuen, maar richt op het gevaar van het opruien en haatdragen, voor onze samenleving, onze stad en onze democratie. Net als Sigrid Kaag maak ik daarin scherp onderscheid tussen politieke relschoppers en de mensen waar ze gehoor vinden. Mensen die zijn afgehaakt van de politiek, zich in de steek voelen. Ons doel is om ook bij die inwoners dichter bij te komen en hen niet alleen inspraak, maar ook zeggenschap te geven. Zodat hopelijk de komende jaren het vertrouwen weer kan groeien. De democratie is namelijk van ons allemaal!
 
Het zou goed zijn als de discussie – en ook de aandacht in de pers – dáár over zou gaan. Want dat is ook het punt achter de oproep van Sigrid Kaag. Extremistische partijen koppelen hun onverdraagzame boodschap namelijk meer dan regelmatig aan beloftes die ze niet waar kunnen maken. Gemeenteraadsverkiezingen gaan niet over landelijke politiek en niet over landelijke maatregelen.
 
Wij willen als D66 Apeldoorn graag constructief politiek bedrijven en voortvarend – samen met andere partijen en vooral met de inwoners – aan de slag met de grote veranderingen die op ons afkomen, op gebied van wonen, kansengelijkheid en klimaat. Dat is in ook in Apeldoorn een uitdaging, waar het politiek landschap is versplinterd. Maar een uitdaging die ik in ieder geval vol aanga.
 
Hartelijke groeten,
Bouwien ten Bokum
lijsttrekker D66 Apeldoorn