Update van onze fractievoorzitter Dirk van Leeuwen

Onze fractie zet zich in voor een veilig, toegankelijk en duurzaam stadsdeel Zuid. De afgelopen tijd hebben we daar hard aan gewerkt. Ik neem je graag mee in een aantal van de voorstellen die we hebben gedaan en de vragen die we hebben gesteld.

Bestrijden van illegale hennepteelt
D66 staat voor een duurzaam, humaan en realistisch drugsbeleid. Daar werkt D66 aan op landelijk niveau, maar ook lokaal, in ons stadsdeel. We moeten de impasse van het gedoogbeleid doorbreken: legale verkoop en gebruik, maar een illegale hennepteelt. Ik heb aandacht gevraagd voor de gevaren van illegale hennepteelt. De stadsdeelcommissie steunde mijn motie waarin ik heb gevraagd om een inschatting te maken van het aantal illegale hennepkwekerijen in Zuid. Zo kunnen we bij de feiten beginnen en kunnen we werken naar een gereguleerde, legale teelt.
 
Eefje nieuwe voorzitter stadsdeelcommissie
De stadsdeelcommissie Zuid heeft Eefje unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter van de commissie. Daar zijn wij natuurlijk heel trots op en we wensen Eefje veel succes in deze nieuwe rol. Eefje blijft ook actief als lid van de fractie en zet zich dus ook in de toekomst in voor een toegankelijke openbare ruimte en betere sociale voorzieningen.
 
Vergroening voor verkoeling
Vergroening is niet alleen belangrijk voor de leefbaarheid van onze buurten. Groen zorgt ook voor verkoeling. Versteende straten kunnen 15 graden heter zijn, dan groene. Daarom heeft Vica gevraagd om meer maatregelen. Ze heeft een advies ingediend en gevraagd om in kaart te brengen welke maatregelen we op korte termijn kunnen nemen.
 
Onze inbreng voor de sociale basis
Eefje heeft zich ingezet voor de sociale basis in Zuid. Zij heeft naar voren gebracht dat we het wiel niet steeds opnieuw moeten uitvinden. Daarom moeten stadsdelen leren van elkaars goede voorbeelden. Zuid heeft een aantal projecten die navolging verdienen, maar Zuid kan ook leren van andere stadsdelen.
 
Duurzame kantoorpanden
Sinds dit jaar moeten kantoorpanden – en daar zijn er veel van in Zuid – minimaal over energielabel C beschikken. Vica wil weten hoe het met de naleving staat: hoeveel kantoorpanden in Zuid hebben nu label C? Een eerste indicatie is dat 30% geen label heeft en dat moet volgens Vica echt anders. Kantoorpanden spelen in belangrijke rol als we willen verduurzamen.
 
Straatroven
Ik ben geschrokken van de berichtgeving over straatroven in de buurt van het Vossius Gymnasium. Vrij zijn betekent ook veilig over straat kunnen en dat geldt helemaal voor kinderen. Daarom stel ik vragen over de aanpak, zowel de handhaving als de preventie, maar ook de zorg voor slachtoffers. Zuid is het ‘scholenstadsdeel’ van de stad en daarom moet veiligheid voorop staan.
 
Wij zetten ons met nieuwe energie in voor Amsterdam Zuid. We gaan graag met je in gesprek over hoe we dat doen, dus mail of app ons als je vragen hebt.
 
De komende dagen zetten we ons ook in voor de eindsprint van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Je bent van harte welkom om mee te gaan, dit weekend en volgende week!
 
Groet,
 
Dirk van Leeuwen
Fractievoorzitter | D66 Amsterdam Zuid