D66-voorstel onderzoek illegale hennepteelt wordt omarmd

D66-fractievoorzitter Dirk van Leeuwen maakt zich zorgen over de gevaren van illegale hennepteelt en vraagt om onderzoek. Afgelopen woensdag stelde hij aan de stadsdeelcommissie Zuid voor om Liander te vragen een schatting te maken van het aantal actieve hennepkwekerijen. Stadsdeelvoorzitter Bart Vink preadviseerde positief op de motie en de stadsdeelcommissie nam de motie met een grote meerderheid aan.

Schatting aantal

Liander heeft recent onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat er 22 keer zoveel kwekerijen zijn als er worden geruimd. Vanwege die uitkomsten wil Dirk van Leeuwen graag een schatting voor het stadsdeel Amsterdam Zuid. Het stadsdeel geeft momenteel geen prioriteit aan de aanpak en met de schatting van Liander wil Dirk zien of dat terecht is.

“Illegale hennepteelt is slecht voor onze veiligheid en lucratief voor criminelen. Daarom wil ik onderzoek.”

Dirk van Leeuwen, fractievoorzitter D66 Amsterdam Zuid

Gevaarlijke teelt

Illegale hennepteelt is zeer gevaarlijk door de manier van telen. Vaak wordt er in woningen geteeld en wordt daarbij illegaal stroom afgetapt. Die constructies zorgen vaak voor groot brandgevaar. Ook is er veel water nodig waardoor er vaak lekkage en vochtproblemen zijn.

Zeer lucratief

Daarnaast is de illegale hennepteelt zeer lucratief voor criminelen. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat de illegale hennepteelt zich heeft ontwikkeld tot een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. Daarbij komt dat de omzet van een kwekerij groot is: een kwekerij van 40 vierkante meter kan € 280.000,- per jaar omzetten.

De aanpak van illegale hennepteelt neemt al jaren af. Zo werden er vorig jaar ongeveer 100 kwekerijen geruimd in Amsterdam terwijl dat er tien jaar eerder nog 500 waren. Landelijk zien we hetzelfde beeld. De Politie geeft aan dat er geen reden is aan te nemen dat er minder wordt geteeld. De aanpak heeft te kampen met capaciteitsgebrek en er wordt geen prioriteit aan gegeven.

Amsterdam is afzetmarkt

Amsterdam is belangrijk voor de teelt als afzetmarkt. In Amsterdam bevinden zich 166 coffeeshops van de 564 die in Nederland aanwezig zijn. In stadsdeel Zuid zijn er 25 te vinden. Als Zuid zelfstandig een gemeente zou zijn, zou het qua aantal coffeeshops de vijfde gemeente van Nederland zijn. Ook het aantal actieve gebruikers is groot. In de metropoolregio Amsterdam zijn er 120.000 terwijl 3.6 miljoen toeristen per jaar in de coffeeshops cannabis kopen.

Doorbreek impasse

Het gedoogbeleid rondom de coffeeshop is onhoudbaar. D66 kiest ervoor om de gehele coffeeshopketen te legaliseren. Zo kunnen we criminaliteit echt bestrijden en beter zicht krijgen op de kwaliteit van cannabis.