De speerpunten van de SDC-fractie in Oost

Beeld: Jan-Bert Vroege


Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is de nieuwe SDC-fractie van Oost actief. We zien nu al verschillen met de vorige periode; we hebben meer invloed en er is zelfs ook wat meer budget. Zo vond er op dinsdag 14 juni 2022 bijvoorbeeld een hoorzitting en een stemming plaats over de aankomende leden van het Dagelijks Bestuur van Oost. Dat is nieuw en positief. We lichten graag onze speerpunten voor de komende tijd toe.

Jongerenparticipatie formaliseren

Het is cruciaal om in ons stadsdeel jongeren een stem te geven. Daarom willen wij een formele en structurele vorm van jongerenparticipatie realiseren. Dit zal ons helpen om de ideeën en meningen van jongeren actief te integreren in het vormgeven van de toekomst van stadsdeel Oost.

Toegankelijke speeltuinen

Elk kind heeft het recht om te spelen, ongeacht fysieke of mentale beperkingen. Speeltuinen zijn essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en daarom streven wij ernaar om speeltuinen toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking. Hierdoor zorgen we ervoor dat alle kinderen kunnen genieten van spel en interactie met leeftijdsgenoten.

Veiligheid en vrijheid in Oost stimuleren

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn in ons stadsdeel, vrij van discriminatie op basis van afkomst, religie, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Het bevorderen van een veilige en inclusieve omgeving is daarom essentieel. Wij zullen ons inzetten om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan deze veiligheid en vrijheid, zodat elke bewoner de ruimte heeft om zichzelf te ontwikkelen en uit te drukken. Zo wordt er bijvoorbeeld een regenboogzebrapad gerealiseerd in Oost.

Betere service door ambtenaren

Stimuleer stadsdeelambtenaren die contact hebben met hulpzoekende burgers, zodat ze die burgers altijd benaderen vanuit de vraag ‘Wat heeft u nodig?’ Stadsdeel Oost is al druk bezig met deze cultuuromslag. Het is belangrijk om Oost hierin nauwlettend te volgen.

Minder gekapte bomen

Elke boom die gekapt wordt is er een teveel. Hierin volgt Pieter de Zwart het stadsdeel scherp. 

Jongeren op IJburg

IJburg bruist van het leven, vooral door het grote aantal jongeren. Toch is opgroeien hier niet altijd even leuk, omdat er te weinig plekken en activiteiten zijn voor hen. Wij willen meer ruimte creëren waar jongeren hun eigen ding kunnen doen. Dat betekent investeren in jeugdvoorzieningen, sport- en cultuuractiviteiten en veilige ontmoetingsplekken. Zo maken we van IJburg een aantrekkelijke en levendige plek waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en plezier hebben in hun eigen buurt.

Bruisende kunst en cultuur

Oost bruist van het kunst- en cultuuraanbod, maar deze rijkdom is niet gelijk verdeeld en niet altijd toegankelijk voor iedereen. Wij streven naar een eerlijke verspreiding van culturele voorzieningen, zodat alle bewoners van oost en daar buiten kunnen genieten van een divers aanbod. Door cultuur dichter bij de mensen te brengen, maken we kunst en cultuur een integraal onderdeel van het dagelijkse leven en versterken we de verbondenheid in oost.

Goede bereikbaarheid Zeeburgereiland en IJburg

Zeeburgereiland en IJburg zijn prachtige gebieden in volle ontwikkeling, maar de bereikbaarheid met fiets en openbaar vervoer laat soms te wensen over. Wij zetten ons in voor een infrastructuur die meegroeit met deze buurten. Dat betekent goede fietspaden, betere OV-verbindingen en een soepelere doorstroom. Zo zorgen we ervoor dat bewoners en bezoekers gemakkelijk en duurzaam kunnen reizen, passend bij de dynamiek van deze wijken in ontwikkeling.