Jeugdhulp
Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren prettig, veilig en gelukkig kunnen opgroeien. Toch komt het voor dat jongeren in aanraking komen met geweld of misbruik, dat ze gebukt gaan onder schulden of ziekten in het gezin, of te maken krijgen met psychische problemen. Deze jongeren hebben recht op hulp. De gemeente is verantwoordelijk voor jeugdhulp, jeugdzorg en jeugdbescherming, en ook voor consultatiebureaus.
Als het niet goed dreigt te gaan, is het belangrijk er zo vroeg mogelijk iets aan te doen. Medewerkers van consultatiebureaus, huisartsen en leraren zien problemen vaak vroegtijdig aankomen. Het is belangrijk hen te helpen daarop in te spelen.
Wij willen kinderen zo veel mogelijk gelijke kansen geven. Daarom bieden we kwetsbare kinderen en jongeren in lastige (thuis)situaties hulp en steun. Daarbij gaat het om tijdigheid en om maatwerk. Het gaat om een samenhangend ondersteuningsaanbod, liefst in de eigen leefomgeving, om zoveel mogelijk gewoon mee te kunnen blijven doen. Dat vraagt om samenwerking van jeugdzorg, scholen en andere hulpverleners, en een integrale aanpak.
Onze inzet:
- Wij zorgen ervoor dat zorg beschikbaar is op het moment dat die hard nodig is. Daartoe pakken wij wachtlijsten aan. Dit doen we door de samenwerking binnen de regio Haaglanden verder te verbeteren.
- Wij onderzoeken of we samenwerking in de jeugdzorg kunnen bevorderen door hiervoor één loket per wijk te organiseren, met een lokaal aanbod van lichtere jeugdzorg en waar nodig een verwijsfunctie naar regionaal beschikbare zwaardere of meer specialistische jeugdzorg.
- Wij zetten nog meer in op het vroegtijdig signaleren van problemen. Daartoe gaan we in gesprek met huisartsen, scholen, sportverenigingen en andere organisaties, en ook met jongeren zelf.
- Wij starten een pilot schuldsanering voor jongeren. Daarbij neemt de gemeente de schulden over, en brengt de jongere onder begeleiding en toezicht zijn financiën weer op orde. We bouwen daarbij voort op de ervaringen met de ‘Buddy-app’.
- Wij zorgen ervoor dat kinderen niet tussen wal en schip vallen zodra ze achttien jaar worden en ze geen beroep op jeugdzorg meer kunnen doen. Wij zoeken oplossingen in initiatieven als Team8tien, waarbij een integraal team vanuit de Jeugdwet, de Wmo en de Participatiewet zich inzet om knelpunten op individueel niveau op te lossen.
- We voeren één gemeentelijk programma voor jeugdbeleid binnen de gemeente in, om met een breder perspectief beleid te maken voor onze jeugd. Jeugdhulp maakt hier onderdeel van uit, maar bijvoorbeeld ook preventie.
- We gaan verder met het nemen van maatregelen om de effectiviteit en efficiency van de jeugdzorg te vergroten. We blijven ons inzetten om de afdracht van het Rijk naar de gemeente te vergroten.
- Wij willen dat kinderen met ‘lichtere’ problemen snel geholpen worden en kinderen met ‘zwaardere’ problemen niet op een (lange) wachtlijst terechtkomen.