Guido van Zanen

Guido van Zanen - Beeld: Guido van Zanen

  • 25 jaar
  • Culemborg
  • Zaandam
  • Hij/hem

Graag wil ik mijzelf nog even voorstellen: Ik ben Guido van Zanen en momenteel volg ik de opleiding Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en ben ik parttime werkzaam als administratief medewerker op een bewindvoerderskantoor. Op ons kantoor helpen wij mensen die om verschillende redenen niet voor hun eigen financiën kunnen zorgen. Ik heb hierdoor veel ervaringen met de minimaregelingen die gelden in Zaanstad. Ik ben woonachtig in de wijk Poelenburg. Ik ben hier komen wonen omdat ik vrijwilliger werd bij VoorUit. VoorUit is een organisatie waar studenten in ruil voor vrijwilligerswerk in de wijk een woonruimte tot hun beschikking krijgen.

Ik woon nu al bijna twee jaar met veel plezier in deze wijk, maar ik zag hierdoor ook enkele van de grote uitdagingen waarvoor wij als gemeente staan en waar ik mij keihard voor wil inzetten. Denk hierbij aan jeugdzorg, wonen en veiligheid. Het is ook die combinatie van ervaringen uit de wijk, werkervaring en mijn jeugdig enthousiasme dat ik van mening ben van grote waarde te kunnen zijn voor D66 in de gemeenteraad. Naast mijn interne passie voor de politiek, is het kunnen geven van een stem aan groepen die het vaak moeilijk vinden om hun stem te laten horen, een reden om mij te kandideren als raadslid voor D66 in Zaanstad.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het skatepark tussen Hoornseveld en en Peldersveld. Hier heb ik in mijn jeugd ontelbare uren doorgebracht op een van de twee voetbalvelden.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij niet alleen een politieke partij, maar ook een familie. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je iemand kent al snel kom je erachter dat je over veel onderwerpen hetzelfde denkt/voelt. En als er van mening wordt verschilt (wat zeker ook gebeurt) dan zijn de interne debatten scherp en goed onderbouwd en komen we constructief tot een gezamenlijke visie.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Robinson Crusoe is een roman van de Engelse schrijver Daniel Defoe. Het is een fictieve autobiografie/dagboek van Robinson Crusoe, waarvan het belangrijkste deel zich afspeelt op het onbewoond eiland waar hij na een schipbreuk terechtkomt. Mijn opa had dit boek aan mijn vader gegeven en toen ik als jong kind vele boeken verslond mocht ik deze ook lenen van mijn vader. Ik was gelijk zo verkocht aan het boek dat ik het zes keer achter elkaar heb gelezen. Toen ik het huis uitging zo’n kleine twee jaar geleden kreeg ik onder andere dit boek mee.

Laatst bezochte culturele evenement? Waarom ga je graag daarheen?

De dubbel van Rayen Panday en Stefan Pop in de comedyclub Toomler. Rayan Panday is al jarenlang een van mijn favoriete cabaretiers en sinds het begin van de coronacrisis is hij samen met Stefan Pop een podcast begonnen welke ik elke week met veel plezier luister. Dus toen de maatregelen het afgelopen zomer toestonden en de dubbel werd aangekondigd kon ik niet niet gaan.