Alle kinderen verdienen het best passende onderwijs

Het Nederlandse onderwijssysteem zit niet logisch in elkaar voor mensen die er niet mee zijn opgegroeid. Vooral vluchtelingen die zich hier blijvend mogen vestigen lopen tegen problemen op. D66 Westland stelt hierover vragen aan het college van B&W.

Column Mahir Hijazie

“In Het Hele Westland schreef Mahir Hijazie een column waarin hij de vinger op de zere plek legt”, zegt steunraadslid Maxim van Ooijen, “vooral de rol van de docent bij de keuze van een vervolgopleiding is heel onduidelijk voor mensen. Ze verwachten dat hun kind naar de universiteit gaat, maar de docent ziet meer in een praktische opleiding op het mbo.”

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Mogelijke oplossingen

De auteur geeft een aantal mogelijke oplossingen waarvan het de bedoeling is dat de gemeente die oppakt. “De gemeente zou een project voor ouders moeten organiseren, meer onderzoek moeten doen en bereikbaar zijn voor ouders met problemen”, stelt Van Ooijen.

“Wij vinden dat Hijazie een goed betoog heeft en met duidelijke aanbevelingen komt. Wij leggen deze voor aan het college om te horen of het college bereid is om dit op te pakken. Alle kinderen en jongeren in Nederland verdienen het best passende onderwijs om al hun talenten te kunnen ontwikkelen en een goede plek in de samenleving te krijgen, of je hier nou geboren bent of niet.”