D66 Westerkwartier pleit voor ‘live’ inzicht in kilo’s afval

D66 Westerkwartier komt vanavond met een motie om in gang te zetten dat inwoners in een eigen gemeentelijk dashboard hun aangeleverde kilo’s grijs en groen afval inzichtelijk hebben.

Van jaarlijks naar ‘live’

Nu komt dat inzicht slechts één maal per jaar bij de afrekening, terwijl elke twee weken de containers geleegd worden. Waarom kunnen inwoners niet steeds meekijken met hoeveel er in de kliko zat?

Inzicht doet besparen

Volgens Annelie Bonnet zal het beter kunnen volgen van je afvalprestatie leiden tot een bewuster aanleveren van afval en daarmee tot keuzes om toch nog beter te scheiden: “Vergelijk het met je energieleverancier, daar kan je tegenwoordig ook ‘live’ zien hoeveel energie je gebruikt. Dat heeft veel mensen bewuster gemaakt, en leidt tot besparing.”

Onderzoek beste manier

In de motie vraagt D66 het College te onderzoeken of het mogelijk is om inwoners een dashboard te bieden waar (onder andere) afval in kilo’s en euro’s af te lezen is. Het mooiste is als je daar ook gemiddelden en streefgetallen ziet voor vergelijkbare huishoudens, en dat je daar op termijn ook je andere data bij de gemeente kan inzien.