Ruimtelijke ordening en verkeer

Wassenaar heeft als dorp een aantal grote uitdagingen in haar ruimtelijke ordening. Er zijn weinig woningbouwlocaties beschikbaar. Het dorp kent een relatief groot aantal ouderen, waardoor er veel behoefte is aan appartementen waar ook zorg wordt verleend. Voor jongeren, families uit de middengroep en mensen met een handicap, zijn er weinig woningen beschikbaar. Wanneer ouderen doorstromen, kunnen meer jonge gezinnen in het dorp komen wonen. Om het dorp aantrekkelijk te maken, moeten het winkelbestand en de faciliteiten dan wel op orde zijn. Voor alle doelgroepen geldt dat ontmoetingsplekken belangrijk zijn voor de verbinding met het dorp.

Veel ouderen wonen nog in grote woningen omdat er onvoldoende woningen (dan wel) wooncomplexen beschikbaar zijn waar ze kleiner, veiliger en dichter in de buurt van het zorgaanbod kunnen wonen. Daardoor is er ook relatief weinig aanbod van woningen aan jonge gezinnen. Het bevorderen van doorstroming is daarom eerste prioriteit voor de gemeente Wassenaar.

Bouwvakker

Beeld: Pixabay

Ontmoetingsplekken: Om verbinding te voelen met je dorp, is het belangrijk dat er ontmoetingsplekken zijn voor alle doelgroepen. Hierdoor ontstaat een levendige sfeer en weten mensen elkaar beter te vinden.

Het is goed dat met al het erfgoed dat Wassenaar heeft, er een Erfgoednota is. Deze is gericht op behoud en conserveren. De toegankelijkheid en het gebruik worden daardoor echter beperkt.

In de regio rondom Wassenaar worden de komende tijd 210.000 nieuwe woningen gerealiseerd. Dit betekent dat al die nieuwe inwoners ook willen recreëren. Omdat Wassenaar geen grote bijdrage kan leveren aan de woningnood, wil Wassenaar zich beschikbaar stellen als recreatie gemeente.

Om Wassenaar als attractieve bestemming te kunnen positioneren en tegelijkertijd als groene oase in de regio, is het de uitdaging het centrum toegankelijk te houden, zonder dat dit tot hogere autodruk leidt. Gezien de ligging van Wassenaar en de slechte bereikbaarheid met het OV, hebben veel inwoners een of meerdere auto’s. Om de klimaatdoelstellingen te kunnen realiseren en om de leefbaarheid te verbeteren (minder geluidsoverlast en fijnstof) wil D66 het autogebruik verminderen en goede alternatieven aanbieden. D66 wil prioriteit geven aan alternatief vervoer en bewust autogebruik stimuleren.

Wassenaar ligt naast een belangrijke toegangsweg naar Den Haag. De N44 brengt echter veel nadelen met zich mee: geluidsoverlast, luchtvervuiling en het is een barrière die Wassenaar van noord naar zuid in tweeën breekt. De wegen door Wassenaar dienen als route voor sluipverkeer en zeker op mooie dagen staan de wegen van en naar het strand vol. Het verkeer in Wassenaar loopt vast.