Ook onze burgemeester Leendert de Lange had tijd vrijgemaakt om aan te kunnen schuiven tijdens het werkbezoek. Wat volgde was een goed gesprek over de opvang in Wassenaar, de grote maatschappelijke betrokkenheid vanuit de Wassenaarse samenleving met vele vrijwilligers en de ontwikkelingen op landelijk niveau die invloed hebben op de opvang in Wassenaar. Samen wordt gezorgd voor 930 mensen. Het is heel bijzonder dat een gemeente van de omvang van Wassenaar (27.000 inwoners) op deze manier zo’n belangrijke bijdrage kan leveren aan de opvang van asielzoekers.
Wassenaar vangt al jaren asielzoekers op. Voor het eerst in 1997 als een tijdelijke opvang in de winter. Sinds de winterperiode 2022/2023 is er gedurende het hele jaar opvang, waardoor we kunnen spreken van een regulier asielzoekerscentrum. De afspraken die zijn gemaakt lopen tot 12 maart 2028. Met het maken van deze afspraken heeft Wassenaar toentertijd geanticipeerd op de komst van de Spreidingswet. Deze wet is uiteindelijk van kracht geworden en het huidige kabinet is voornemens deze wet in te trekken, maar zover is het nog niet. Door vroegtijdig in gesprek te gaan met het COA heeft Wassenaar goede afspraken kunnen maken over wie er wel en niet in aanmerking kunnen komen voor opvang in Wassenaar. Door voor een periode van 5 jaar goede afspraken te maken met het COA hebben we die zekerheid als gemeente, maar kan ook het COA bouwen aan het opzetten van een professionele organisatie met een vaste groep aan begeleiders en andere medewerkers. Dit komt de kwaliteit van de zorg en begeleiding ten goede en daar profiteert ook de Wassenaarse samenleving van. De betrokkenheid van vrijwilligers uit de Wassenaarse samenleving is heel erg groot. Vrijwilligers geven o.a. taallessen, organiseren voetbaltrainingen op Blauw Zwart en de kerken organiseren een inloophuis voor vluchtelingen. En dat verdient wat D66 betreft een groot compliment.
D66 brengt bezoek aan het azc Duinrell
Maandag 11 november bracht D66 Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt samen met onze fractievoorzitter Rogier Krabbendam een werkbezoek aan het asielzoekerscentrum (azc) op Duinrell. Zij werden ontvangen door de directeur van Duinrell Philip van Zuylen van Nijevelt en de locatiemanager van het COA Baukje van Dijk.
De samenwerking tussen de gemeente Wassenaar, het COA en Duinrell verloopt uitstekend, zo hoorden we tijdens het werkbezoek. Elke drie weken is er overleg en de lijnen zijn kort. Bij incidenten wordt snel geschakeld binnen deze driehoek. De gemeente rapporteert daarnaast jaarlijks over de incidenten op het azc en de lichte en heel soms ook ingrijpendere gebeurtenissen buiten het terrein van Duinrell. En dat is goed.
We spraken met twee Syrische vluchtelingen over de situatie in hun land, hoe lang zij al in Nederland zijn en op Duinrell verblijven. Natuurlijk spraken wij ook over de plannen van het nieuwe kabinet, waar zij zich veel zorgen over maken. En we spraken over de problemen waar veel statushouders en vluchtelingen die al langer in Nederland verblijven tegenaan lopen. Het vinden van een eigen huis is een kwestie van enorm veel geduld en leidt tot een gebrek aan doorstroming op de opvanglocaties, en ook het aanvragen van een BSN-nummer is een trage procedure met veel tegenstrijdige adviezen en gesloten loketten. Er gaat in de uitvoering echt nog te vaak van alles mis, waardoor dit soort zaken onnodig veel tijd kosten. Terwijl je toch zou willen dat asielzoekers vanaf dag 1 onze taal leren en zo snel mogelijk (liefst al na 6 maanden) aan de slag gaan om zo te integreren en in contact te komen met Nederlands. Want ook dat viel op. Allebei gaven ze aan dat ze vooral graag meer één op één contact zouden willen met de inwoners van Wassenaar. Dit signaal nemen wij als fractie mee. Als wij in de gemeenteraad spreken over inclusie, dan moeten we deze groep inwoners van Wassenaar niet vergeten.
Anne-Marijke Podt heeft in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel ingediend, namelijk de ‘Wet verbetering toegang arbeidsmarkt nieuwkomers’. Er is na de zomer een internetconsultatie gestart over dit initiatiefwetsvoorstel om het makkelijker te maken voor kansrijke nieuwkomers om te werken in Nederland en voor werkgevers om hen in dienst te nemen. Zo probeert zij op landelijk niveau te zorgen dat asielzoekers sneller verder kunnen met hun eigen leven, een leven dat zij moesten achterlaten in hun land van herkomst. D66 Wassenaar is trots dat wij hier ook in ons dorp een bijdrage aan kunnen leveren, zodat zij die onze hulp hard nodig hebben weer verder kunnen. In een samenleving waar wij iedereen vrij is, maar wij niemand laten vallen.