Maximale bomenbescherming: Vught krijgt bomenverordening

Dankzij een motie op initiatief van D66 krijgt Vught, in navolging van andere gemeenten in Nederland, een speciale bomenverordening. Daarmee worden regels die bomen beschermen die nu gefragmenteerd over allerlei documenten en plannen verspreid zijn opgenomen in één heldere verordening. De regels worden geactualiseerd en gemoderniseerd. Hiermee krijgen de bomen in Vught maximale bescherming en wordt ook hierin de kap geregeld.

Nu een verordening nodig

De motie werd mede ingediend door PvdA-Groenlinks, het CDA, de SP en de PLV en kreeg raadsbrede steun. De verordening was al in 2023 door het college toegezegd maar was nog steeds niet tot stand gekomen. In eerste instantie gaf het college aan dat het Omgevingsplan, een onderdeel van de Omgevingswet, uiteindelijk dit wel gaat regelen. ‘Het duurt nog vele jaren voordat dit omgevingsplan er is, mogelijk tot 2032. Daarnaast kan de verordening zo worden opgesteld dat hij direct geschikt is voor het verwerken in het omgevingsplan in de toekomst. Het is nu zaak dit te regelen’, aldus D66-raadslid Pieter van de Meerakker, de indiener van de motie. Ook wordt de herplant van bomen die gekapt worden om grote projecten mogelijk te maken, niet altijd op tijd gestart met herplant of zijn de bomen te klein en duurt het jaren voordat er weer bomen van gelijkwaardige omvang staan.

Beeld: D66

Eenduidig en geactualiseerd

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft inmiddels een zogenoemde modelverordening opgesteld, die als uitgangspunt kan worden gebruikt. Van de Meerakker: ‘Die biedt mogelijkheid het beleid in algemene zin te toetsen. Maar nog belangrijker is dat het opstellen van een specifieke verordening ook de mogelijkheid biedt lokale ontwikkelingen mee te nemen en Vughtse kennis en ideeën te benutten om zo bomen nog beter te beschermen. Het opstellen van een bomenverordening biedt een mooie kans om beleid te actualiseren.’ Ook zullen de regels voor Vught, Cromvoirt en Helvoirt eenduidig worden.

Ecofuncties moeten meetellen

De IVN/Natuur- en milieugroep Vught reageerde enthousiast: ‘De oude regels zijn achterhaald omdat ze bomen alleen bezien als ornamenten in een straat of wijk. Ecologische functies van bomen tellen niet mee. Daarom zie je bijvoorbeeld dat bij de kap van een volgroeide boom de herplant met één jong boompje genoeg compensatie is. Terwijl het verlies aan ecofuncties zoals warmte, water, CO2, zuurstof, fauna daarmee bij lange na niet hersteld is. Een oude eik heeft 400 keer meer milieueffect dan een jonge eik.’ IVN zal actief gaan meewerken aan de nieuwe regels.