Column Henk Klösters: De juiste man op de juiste plaats

Wanneer ben je een goede coach? Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden; wanneer je team wint. Wanneer ben je een geslaagd politiek leider? Als je de verkiezingen wint? Was het maar zo eenvoudig. Er komt meer bij kijken, je moet ook over de nodige leiderschapskwaliteiten beschikken.
Boeken Ik heb er mijn oude studieboeken maar eens bij gehaald. Peter M. Senge zegt daarover: ‘vergeet die versleten ideeën over leiderschap’. Senge pakt het samen onder de vijfde discipline: Systeemdenken, Persoonlijk Meesterschap, Mentale Modellen, Gemeenschappelijke Visie en Teamleren. Een heel dik boek vol met waarheden. De onlangs overleden Amerikaanse managementgoeroe Covey heeft het over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. 
Rutte Beide heren verkondigden hun wijsheden in de vorige eeuw. Of deze theorieën nu nog bruikbaar zijn voor de nieuwe premier die we zoeken weet ik niet. Trouwens Nederlanders willen sterke leiders vooral om de anderen die zich misdragen in toom te houden. Je zou meteen kunnen denken: dat is met onze huidige demissionaire premier in de afgelopen periode niet echt gelukt. De vraag wordt zelfs openlijk gesteld door Alexander Pechthold die Rutte verwijt dat hij slappe knieën heeft. Om dan verder te concluderen dat Rutte dan een slapjanus zou zijn gaat mij iets te ver. Misschien past Rutte wel in deze tijd? Balkenende paste toch ook jarenlang op de winkel.
Selectie Onlangs was ik in de Verenigde Arabische Emiraten. Het Bedoeïenen-volk is zeer rijk vanwege de vondst van fossiele brandstof. Men wil baas blijven in eigen land. Iedereen die er geboren is komt daarom in aanmerking voor een functie. De juiste man op de juiste plaats gaat hier niet op. Het grote probleem is dat er geen selectie plaatsvindt op bekwaamheid zoals normaliter gebruikelijk is in onze Westerse maatschappij. De meesten hoeven zelfs niet te werken, maar krijgen toch een leidinggevende baan aangeboden. Er is weinig keuze omdat het aantal ‘eigen’ inwoners ten opzichte van de vele ‘buitenlanders’ zeer laag is. De leidinggevende kwaliteiten van een buitenlander worden niet meer gebruikt. 
Afvalinzameling Het resultaat is dat men alles afkoopt, voorlopig is er immers geld genoeg. Een voorbeeld is de afvalinzameling. De Arabische (lid van de familie) directeur van de genationaliseerde inzameling, krijgt de inzameling niet gemanaged zoals wij dat zouden doen. De werkplaats werkt niet naar behoren en als de vuilniswagen stuk is, of zelfs moedwillig wordt vernield, wordt eenvoudig een nieuwe gekocht. De chauffeur van de vuilniswagen komt van elders en krijgt geen permanente verblijfsvergunning. Hij blijft altijd een vreemde in dit land. Er wordt niet in hem geïnvesteerd en de zorg voor andermans vuilniswagen is niet de zijne. Er wordt niet ingegrepen. Uiteindelijk  is hier niemand bij gebaat. 
Dichterbij Lagen de Verenigde Arabische Emiraten maar wat dichter bij Nederland. Wij verfoeien immers in meerderheid de slogan ‘eigen volk eerst’ en proberen op zijn minst te zoeken naar de juiste man op de juiste plaats.

Henk Klösters was van 1994 tot 2006 fractievoorzitter van D66 Vught en is nog steeds actief volger van de fractie. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.
Lees alle eerder op deze website verschenen columns van Henk op www.d66vught.nl/henkklosters