Expertsessie: Vrouwen in de academische wereld

Tijdens de eerste expertsessie van 2022 gaan kijken we naar het thema ‘Vrouwen in de academische wereld’.
Een bijzonder acuut probleem waar vrouwelijke wetenschappers mee te maken hebben, is essentialisering: mannen worden vaak op hun merites gehoord als ze spreken, terwijl vrouwen worden aangevallen op persoonlijke kenmerken die niets met hun argumenten te maken hebben. Daarnaast zijn universiteiten zijn nog maar onlangs begonnen met het erkennen van en rekening houden met het probleem van gendergerelateerd geweld, intimidatie, machtsmisbruik en seksueel wangedrag binnen en buiten de werkplek.

Tijdens de sessie bespreken we de barrières die vrouwen tegenkomen op weg naar de top, wat er aan het veranderen is en hoe we barrières weg kunnen nemen.
Er studeren de afgelopen jaren meer vrouwen af dan mannen. Toch blijft Nederland binnen Europa in de onderste regionen hangen als het gaat om het percentage vrouwelijke hoogleraren. De regel ‘hoe hoger in de wetenschappelijke boom, hoe lager het aandeel vrouwen’ blijft gelden.

Sprekers

Prof. dr. Semiha Denktaş is gedragswetenschapper en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is tevens Chief Diversity Officer en bestuurslid van Female Academics Moving towards Equity (FAME) van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gericht op participatie en empowerment van vrouwen in alle academische rangen.

Daphne van Helden doet promotie-onderzoek naar de problemen die vrouwen ondervinden op weg naar het hoogleraarschap (‘Academic Leadership: Mining the Gender Gap’) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.