Barsten in de Veerse coalitie

Kleine windmolens voor boeren die lokaal hun stroom willen opwekken, komen er niet in Veere. Dat bleek maandag 17 juni toen SGP, Hart voor Veere en ChristenUnie hun steun introkken voor dat idee. Daarmee verpulvert het fundament onder het coalitieakkoord ‘Veere breed verbinden’, waarin kleine windmolens voor boeren als afspraak stond.

Windmolens niet mooi,
afspraken in prullenbak

Het belangrijkste argument voor de SGP-fractie was maandagavond dat kleine windmolens niet mooi zijn. Bij monde van Sander Jacobse ziet de SGP liever nog enkele windmolens van 150 meter hoog bij Neeltje Jans verrijzen. D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Eigenlijk betekent dit dat alle afspraken uit het coalitieakkoord vloeibaar zijn.”

Houten windmolen op erf

Beeld: EAZ Wind

Gemeente als onbetrouwbare partner voor inwoners en bedrijven

De gemeenteraad van Veere draagt met dit besluit ook bij aan het imago van een onbetrouwbare partner. Eind 2023 besloot de gemeenteraad immers dat er een experiment zou komen met windmolens met een maximale tiphoogte van 22 meter binnen de gemeentegrenzen. Ook bevatte de Veerse landbouwvisie de afspraak dat boeren konden rekenen op windmolens.

Meer op de helling?

“Het is nu de vraag welke afspraken nog meer op de helling gaan,” aldus Van Maldegem. Naar zijn inschatting zou het niet gek zijn als de VVD dan ook onder een of twee afspraken uit het coalitieakkoord uit wil, die de liberalen niet-welgevallig zijn. “Bij iedere formatie moet alle partijen water bij de wijn doen. De SGP heeft nu gezegd: ik wil betere wijn. Maar dat willen anderen ongetwijfeld ook,” stelt de D66-aanvoerder.

D66: windenergie voor alle bedrijven mogelijk maken

D66 Veere is voorstander van kleine windmolens binnen de gemeente Veere. Wel stelde fractievoorzitter Jacco van Maldegem vraagtekens bij het voorstel om windmolens alleen toe te staan bij boeren. “Ook op bedrijventerreinen als De Zompe en Karreveld moet dat toch mogelijk zijn? En willen groepen inwoners dat zelf wel om hun wijk te verduurzamen.”