Geen peuken meer rond gemeentehuis

Het gemeentehuis en het perceel eromheen is sinds kort een rookvrije zone. Sigaretten mogen rondom het gemeentehuis dus niet meer gerookt worden. Het college heeft dit bepaald op initiatief van D66 Veere.

Rookverbod bij gemeentehuis in Domburg

Jacco van Maldegem - Beeld: D66 Veere

Verzoek lag er al lang

Al in 2022 heeft D66 Veere de gemeente aangespoord om de ontmoediging van het rookbeleid daar waar mogelijk aan te jagen. Dat komt feitelijk neer op een rookverbod rondom het gemeentehuis, op werklocaties, op sportterreinen en in Veerse speeltuinen.

Rookvrije generatie in 2035

Veere wilde in 2022 aansluiting zoeken bij de stichting Rookvrije Generatie. Die organisatie streeft dat er in 2035 een generatie bestaat die niet meer rookt. “Datgene wat je uitdraagt, moet je als gemeente ook zelf doen,” aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem.

‘Plots was het erdoor’

Het college van burgemeester en wethouders maakte eerder weinig haast met dit rookverbod. “Eerst deed men niets, daarna was er nog overleg nodig met de ondernemingsraad en plots gebeurde het wel,” roept Van Maldegem in herinnering. “En dat was nadat het college zelf geen rokers meer telde,” grapt hij nog.

In 2025 ook schoolpleinen en sportvelden

Vanaf 4 maart geldt de rookvrije zone rondom het gemeentehuis en de gemeenteloodsen in Grijpskerke en in Biggekerke. In 2025 zal de gemeente uitvoering geven aan rookvrije schoolpleinen, sportterreinen en rondom de multifunctionele accommodaties in de gemeente.