Geld voor mensen in de kou

Inwoners van Veere met de laagste inkomens kunnen in 2023 rekenen op financiële hulp. Zij kunnen op kosten van de gemeente een energiezuinigere koelkast, wasmachine of kookplaat aanschaffen. Ook krijgen ze geld om de energierekening te betalen.

Laatste vergadering van burgemeester

Dat bleek in de laatste raadsvergadering van 2022. D66 Veere is erg blij met dat resultaat. Veel Nederlanders met lage inkomens kampen namelijk met hoge energierekeningen. Mensen met een relatief laag inkomen wonen namelijk vaker in huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn. “Met weinig inkomen ga je ook niet zo snel een zuinigere koelkast kopen.”

Beeld: Marloes Wondergem

Energie-armoede voorkomen

Zo ontstaat volgens D66-fractievoorzitter Van Maldegem wat je noemt ‘energie-armoede’. “Een hoge rekening en geen kans om daar iets aan te doen.” Daarom steunde D66 Veere het voorstel om de lagere inkomens in de gemeente te helpen met de energierekening én de aanschaf van zuinigere apparatuur.

Beeld: Marcelo Colmenero / Burst

Zes ton beschikbaar

Veerenaren met weinig inkomen krijgen tot 2000 euro om de energierekening te kunnen blijven betalen. Daarnaast kunnen ze een huishoudelijk apparaat vervangen. Daarvoor is in totaal 600.000 euro beschikbaar voor 2023.