Energieopwekking
Sommige duurzame ontwikkelingen leiden tot een hogere vraag naar elektriciteit. Denk aan elektrische auto’s en het verwarmen met warmtepompen. Om deze ontwikkelingen echt duurzaam te maken, moeten we ervoor zorgen dat deze extra vraag naar elektriciteit ook duurzaam wordt opgewekt. D66 is ervan overtuigd dat we daarom meer duurzame energie zullen moeten gaan opwekken dan we nu hebben afgesproken.
De RES (Regionale Energie Strategie Achterhoek) is een afspraak tussen de Achterhoekse gemeentes over hoeveel duurzame energie we in de Achterhoek gaan opwekken (1,35 Terrawattuur of TWh). In 2023 (RES 2.0) en 2025 (RES 3.0) worden deze afspraken herzien. D66 wil dat de gemeente zich daarbij inspant om het ambitieniveau te verhogen, en een nieuw bod te doen dat aanmerkelijk hoger is dan 1,35 TWh.
Om voldoende duurzame energie op te wekken zal ook zon-op-land onderdeel moeten blijven van de energiemix. D66 wil dat er ruimte komt voor nieuwe komt voor zon-op-land projecten (een nieuw uitnodigingskader) waarin de nadruk komt te liggen op innovatieve oplossingen en een zorgvuldige inpassing in het landschap. Ook nieuwe initiatieven voor windmolens zijn voor D66 bespreekbaar.
We vinden het belangrijk dat omwonenden bij grote projecten niet alleen de lasten dragen, maar ook meedelen in de lusten. Uiteraard heeft iedereen baat bij het leefbaar houden van de aarde, maar een meer concreet, nu tastbaar belang kan bijdragen aan het creëren van draagvlak. Bij nieuwe projecten wordt minimaal 50% lokaal eigenaarschap een harde voorwaarde voor vergunning, en bij de beoordeling van projecten moet compensatie van omwonenden (bijvoorbeeld door een korting op de energierekening) zwaar meewegen.
Bij eventuele herijking van het akkoord van Groenlo spannen wij ons ervoor in om de doelstelling dat de Achterhoek in 2030 energie-neutraal is vast te houden, en het tijdspad om dat te bereiken te actualiseren en aan te scherpen.