Veiligheid

Er is geen vrijheid mogelijk, als je je niet veilig voelt. In het debat komt echter onze privacy, en dus onze vrijheid, ook vaak in gedrang als er over veiligheid wordt gesproken.

Criminaliteit

Criminaliteit werkt ontwrichtend voor elke samenleving. Criminaliteit is echter voor veel mensen, vooral jongeren, een aantrekkelijke manier om snel geld te verdienen. Uit de criminaliteit wegraken is doorgaans ook nog eens lastig. Kortom, criminaliteit is op vele manieren een bedreiging voor de vrijheid van mensen.

Ondermijning, radicalisering, gelijke behandeling (inclusiviteit)

Mensen moeten vrij zijn om te zeggen wat ze denken. Maar het recht om te zeggen wat je denkt, brengt ook de plicht mee om een ander te laten zeggen wat hij/zij denkt.

Verschillen tussen mensen lijken vaak uitvergroot te worden, terwijl ze doorgaans minimaal zijn. Die uitvergroting van verschillen zorgt in toenemende mate tot onwenselijke uitingen, die de vrijheid van mensen beperken. De gemeente dient de grootste problemen in kaart te brengen en daar tegen op te treden.

Elke baan of functie moet mogelijk zijn voor iedereen. Geloofsovertuiging, sekse, afkomst of geaardheid mag niet van invloed zijn op het wel of niet verkrijgen van een baan. Publieke evenementen moeten ook veilig voelen voor elke (potentiële) inwoner van de gemeente. Er moet niet worden samengewerkt met organisaties die duidelijk ongelijke kansen creëren of die bepaalde mensen uitsluiten.

Digitalisering

Digitale hulpmiddelen nemen een steeds grotere plaats in in ons dagelijks leven. Ook de gemeente vraagt steeds vaker aan inwoners om gegevens digitaal aan te leveren. Met de opslag van data komen vragen over privacy of de reden van gebruik van deze data vaak pas achteraf. Dit is een groot probleem. Privacy is een groot goed en van belang om je veilig te voelen. Daarnaast is meer data opslaan niet per definitie nuttig, de noodzaak van opslag (en zelfs uitvraag) dient vooraf duidelijk te zijn.