Informatie delen
De gemeente heeft de plicht om de inwoners in te informeren. Dat kan op een passieve of op een actieve manier. De stukken die spelen in de gemeenteraad zijn openbaar, maar niet altijd goed leesbaar of soms moeilijk beschikbaar als je de weg niet weet.
De gemeenteraad moet actiever meedenken over de communicatieparagraaf van besluiten. Er zijn veel besluiten die in de gemeenteraad genomen worden en die niet per se gedeeld hoeven te worden met de inwoners. Uiteraard zijn er ook besluiten waarbij het juist van belang is dat er goed gecommuniceerd wordt met de inwoners. Er zijn in het verleden tal van voorbeelden geweest waar achteraf bleek dat de communicatie vooraf onvolledig, slecht getimed of ongericht was. De schade is daarna vaak niet meer te repareren.
Tenslotte is het goed dat de gemeente zich ervan bewust is dat er in deze eeuw andere middelen bestaan dan het geschreven woord. Filmpjes, podcasts, blogs, enquêtes of panels zijn zomaar wat voorbeelden van manieren om te communiceren. Het zaaltje waar op een avond een thema centraal staat is voor sommige mensen slecht bereikbaar of simpelweg niet aantrekkelijk om naar toe te gaan. Uitsluiting dreigt en dat is nooit de bedoeling!