Beleidskader Milieu 2030 aangenomen

Besluitvorming

Voorzitter,

Omdat in Brabant met provinciale milieumaatregelen veel gezondheidswinst te behalen is, is het goed dat dit beleidskader Milieu is opgesteld. We willen immers werken aan een duurzaam Brabant met een steeds schoner en vooral ook gezonder milieu voor alle Brabanders.

D66 ziet de grote urgentie, vanwege gezondheid, om het beleidskader Milieu vast te gaan stellen en wij vinden dat we in Brabant serieuze stappen moeten gaan zetten om de lucht-water en bodemkwaliteit te verbeteren. Ook de aandacht voor de Zeer Zorgwekkende Stoffen vinden wij belangrijk. Goed dat dit nu een apart aandachtsgebied is geworden.

Vorig jaar is de D66-motie ‘Mag het licht uit’ aangenomen. Lichthinder leidt tot slaapverstoring en dat heeft dus ook een grote impact op de gezondheid van de Brabander. En het tegen gaan van lichthinder draagt ook bij aan de provinciale doelstellingen rondom de klimaat-en energiecrisis.

De inwoners van Brabant zijn op dit moment niet wettelijk beschermd tegen lichthinder. Daarom dienen wij een motie in om GS te verzoeken om in de uitvoeringsagenda Milieu onderzoek op te nemen naar de haalbaarheid van beschermingswaarden voor lichthinder in 2030.

Daarnaast is niet duidelijk waar Brabanders de lichthinder kunnen melden, vandaar dat wij een 2e motie indienen om GS op te roepen het landelijk “ meldpunt lichthinder” beter onder de aandacht te brengen, zodat er ook meer inzicht komt in de problemen die worden ervaren.

Verder willen we iedereen bedanken, zowel in het provinciehuis, als gemeenten, omgevingsdiensten en maatschappelijke organisaties die via netwerkbijeenkomsten hun bijdragen hebben geleverd.

Tot zover.