Groen Licht voor Kleine Windmolens

D66 heeft in juni 2023 met een motie de aanzet gegeven naar een pilot om bij boerenerven kleine windmolens te plaatsen.

Het is een van de middelen om de energietransitie verder te brengen met de opwek van stroom voor eigen bedrijfsmatig gebruik. 

Aanleiding was omdat Medemblik geen grote windturbines wil maar dat we niet blind zijn voor de ontwikkelingen voor windenergie in ons streven naar duurzame energie en geven we het college de ruimte om los van de RES een ‘pilot’ op te starten. 

Dankzij de pilot is het licht op groen gezet voor kleine windmolens in de gemeente en stonden agrariërs in de rij. Maar liefst acht ‘kandidaten’ hebben interesse getoond. De inschrijving bleef open tot 1 oktober 2023. 

Een erfmolen is een kleine windmolen met een ashoogte van maximaal 15 meter op het erf van een ondernemer met als doel duurzame energie te leveren voor het bedrijf. Tot heden was het voor ondernemers in gemeente Medemblik niet mogelijk om een vergunning te krijgen voor een erfmolen. Dit komt doordat het huidige beleid van de gemeente dat nog niet toestaat. 

De gemeenteraad gaf donderdag 14 maart 2024 akkoord op het vervolg van de pilot. De 5 inzendingen die als beste uit de bus kwamen voor deelname aan de pilot zijn goedgekeurd. Wij verwachten dat in het najaar van 2024 er uitzicht is op concrete vergunningverlening voor de 5 ‘ pilot’ molens en het dan snel een vervolg kan krijgen.