Succesvol Project voor Meer Bomen

Eind augustus 2023 heeft Co Vlaar contact opgenomen met Stichting Meerbomennu van Urgenda. 

Doel was om te kijken of we onze ambitie uit ons verkiezingsprogramma voor meer groen in onze gemeente waar kunnen maken. 

Meer Bomen Nu is een steeds verder gedecentraliseerde beweging die samen overdadige en kansarme zaailingen van bomen en struiken red en gratis weggeeft aan wie wilt planten. Met kansarme wordt bedoeld zaailingen van bomen en struiken die hartstikke mooi en goed opkomen, maar op een plekje opkomen waar ze bijvoorbeeld gemaaid gaan worden, gerooid of anderzijds zullen vergaan. Na enig overleg met Marga Witteman en Maxime Weidema van Urgenda en de gemeente Medemblik hebben zij het project omarmd. 

Daarop kwam ook een mooie reactie van de directeur van het Recreatieschap. ‘Wij werken graag mee aan dit initiatief. Het draagt namelijk niet alleen bij een landelijke opgave maar ook aan verschillende ambities uit ons Natuur- en Recreatieplan’ klonk ons als muziek in de oren. 
 
Met beide organisaties en vrijwilligers is vervolgens een Oogstdag gepland. Co Vlaar, Piet Copier, Lieneke Arts en Nico Druif zijn zaterdag 17 februari bij de Vooroever in Medemblik aan de slag gegaan met ca. 40 vrijwilligers om jonge boompjes en struiken te oogsten en deze te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Het ging om ca. 600 boompjes die tijdelijk zijn geplant op de ‘hub’ van Nico en Lieneke Druif in Hauwert. 

Op 17 maart tenslotte zijn de bomen uitgedeeld aan tientallen mensen die ze mochten ophalen uit de hub in Hauwert en ze hopelijk tot groei komen op hun nieuwe plekjes. Een mooi en dankbaar project dat met de organisaties en vrijwilligers een vervolg gaat krijgen in de komende jaren.