D66 kritisch op ‘bezuinigingen nota’

Tijdens de gezamenlijke commissie over de kadernota was D66 kritisch over de voorgestelde bezuinigingen en teleurgesteld over het het gebrek aan kaders voor de meerjarenbegroting.

Vooral bezuinigingen

In plaats van dat in de kadernota het college de raad voorstellen doet voor de kaders van de begroting, leek de kadernota dit jaar meer op een uitgebreid voorstel van wat Lansingerland volgend jaar niet gaat doen, in plaats van wel. Dat de begroting meerjarig sluitend moet zijn, is iets wat D66 geheel onderstreept. Echter, de wijze waarop het college dit probeert te bereiken roept bij D66 veel vragen op. 

Verkeerde zuinigheid

Sommige bezuinigingen kan D66 goed begrijpen, zoals de OZB voor bedrijven volledig toerekenen aan de verhuurders, in plaats van de huurders. Zo komt de belasting primair niet bij ondernemers te liggen. Ook het verminderen van de openingstijden van het gemeentehuis kan D66 volgen. Er is echter te weinig onderzoek gedaan naar wat inwoners wenselijk vinden als openingstijden. Moet het gemeentehuis niet juist overdag wat vaker dicht en dan juist in het weekend of in de avond open? 

Een andere bezuiniging waar D66 niet in kan komen, is het toerekenen van de medische keuring voor invalide parkeerplaatsen aan de aanvrager. Dit levert slechts zeer beperkte extra inkomsten op voor de gemeente, maar maakt een parkeervergunning 90 euro duurder. Dit is sociaal echt onwenselijk en niet acceptabel voor D66. 

Horti Science Park

Waar het college vele tonnen knipt in onder andere het sociaal domein, wil het college anderzijds vele miljoenen vrijmaken voor het ‘Horti Science Park’. Alhoewel D66 groot voorstander is van innovatieve en duurzame glastuinbouw, is het nog compleet onduidelijk waarom hier de inwoners van Lansingerland moeten bijbetalen. Terwijl de lokale lasten stijgen en de jeugdzorg bijna ten onder gaat, is het niet uit te leggen waarom er ruim een miljoen per jaar in een nog onbekend project geïnvesteerd moet worden. 

Tot slot is ook het voornemen van het college om te bezuinigen op duurzaamheid niet goed te begrijpen. Juist duurzaamheid is van groot belang voor de lange termijn en nu bezuinigen zorgt er louter voor dat de kosten in de toekomst alleen maar verder oplopen.

Kortom, de kadernota laat veel te wensen over. Tijdens de behandeling in de gemeenteraad komende maand zal D66 daarom ook een flink aantal wijzigingen voorstellen.