Vijf redenen waarom D66 een jongerenraad wil

Wij zijn ervan overtuigd dat jongeren een goede inbreng kunnen hebben bij besluitvorming in de gemeenteraad. Natuurlijk zijn er ook participatie trajecten maar daar wordt deze doelgroep niet mee bereikt, helaas ziet D66 dat niet alle leeftijdsgroepen evenredig vertegenwoordigd worden. Vandaar het initiatief voor een jongerenraad op Zwijndrechtse Waard niveau.

Jongeren doen en denken anders dan volwassenen. Gemeenten móeten daar rekening mee houden, maar dat kunnen zij alleen doen door echt contact te hebben met jongeren en hen mee laten denken over hun plannen.

Voor D66 is iedereen gelijk en moet, zo goed als het kan, vertegenwoordigd moeten worden in de gemeente Ambacht. Helaas is dat nog niet het geval, jongeren blijven vaak achter in deze vertegenwoordiging. Met een jongerenplatform kunnen jongeren zich op hun eigen manier inzetten voor de gemeente

Het is van belang te weten wat er speelt bij jongeren. Een jongerenraad kan dat voor je uitzoeken. Het is niet alleen belangrijk dat jongeren hun mening laten horen over het gemeentebeleid, maar ook dat zij hun wensen uitspreken over de gemeente. Wat vinden jongeren nu belangrijk binnen een gemeente? Is dat een betere bus verbinding, nacht horeca binnen de gemeente of misschien meer studieplekken om goed te kunnen studeren? Jongeren met ideeën zijn van onschatbare waarde voor de gemeente Ambacht.

Ons mooie dorp groeit. Na 10 jaar bouwen in de Volgelanden heeft de gemeente zich met 11% vermenigvuldigd. Er zijn dus steeds meer jongeren in Ambacht komen wonen en ook zij hebben moeten vertegenwoordigd worden. Met het hebben van een jongerenplatform worden ook de nieuwe jongeren die in ons dorp komen wonen vertegenwoordigd.

D66 is ervan overtuigd dat hoe meer verschillende leeftijdsgroepen mee participeren er meer diversiteit in het gemeentebeleid komt. Daarom is het belangrijk zo veel mogelijk jongeren mee te nemen in de beleidsplannen van de gemeente en jongeren te laten mee participeren.