Klimaat neutrale maatregelen en energietransitie
In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen 55% lager moet liggen ten opzichte van 1990.
D66 vindt dat de prioriteit in eerste instantie ligt bij het verminderen van aardgasverbruik. Er komt nog te weinig elektriciteit uit duurzame bronnen. Warmtepompen verhogen het gebruik van elektriciteit en het huidige elektriciteitsnet is nu nog onvoldoende toegerust op deze energietransitie.
Winst voor het milieu en portemonnee is aardgas wat niet verbruikt wordt. De focus moet liggen op isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Goede isolatie is de basis voor aardgasvrij wonen in de toekomst. Een actieve rol van de gemeente is van groot belang want de meerderheid van de mensen is geneigd een afwachtende houding aan te nemen. Veel inwoners zien wel het belang, maar de complexiteit en financiën weerhouden de burgers tot het nemen van actie. Het gevoel leeft dat aardgasvrij wonen iets is wat de burger opgelegd krijgt. D66 vindt het belangrijk dat de gemeente de eerste stappen zet, denk aan:
1. In gesprek gaan met bewoners, welke behoeften en belemmeringen zijn er
2. Maak goede voorbeelden zichtbaar
3. Investeer in samenwerkingsverbanden
4. Maak het voor bewoners minder ingewikkeld, ondersteun bij subsidie- en vergunningsaanvragen
5. Maak duurzaamheidsleningen bereikbaar en betaalbaar
D66 pleit voor zonnepanelen boven parkeerplaatsen voor lang parkeerders die naar de eilanden gaan. Dit project is bij uitstek geschikt om te ontwikkelen als energiecollectief voor bijvoorbeeld de inwoners van de binnenstad die nu door de beperkende maatregelen uit de Welstandnota (beschermd historisch daklandschap) geen of slechts een beperkt aantal zonnepanelen mogen plaatsen.