Groningen verdient een toekomstbestendig coffeeshopbeleid

In de gemeenteraad is afgelopen woensdag gesproken over de zorgen over het huidige coffeeshopbeleid en de impact van de daling van het aantal coffeeshops op het experiment gesloten coffeeshopketen (hierna: wietexperiment) waar Groningen aan deelneemt.

Historische stap
Het Nederlandse coffeeshopbeleid is uniek. Sinds de jaren zeventig wordt de verkoop van cannabis in coffeeshops gedoogd, maar blijft de bevoorrading via de achterdeur illegaal. Dit gedoogbeleid heeft ervoor gezorgd dat Nederland een relatief laag percentage problematische drugsgebruikers heeft in vergelijking met andere landen. Toch is het systeem verre van ideaal: door de illegaliteit van de achterdeur blijft er een grijs gebied bestaan waarin criminaliteit en oncontroleerbare handel floreren. En na bijna vijftig jaar van gedogen zetten we met het wietexperiment samen met andere deelnemende gemeenten een historische stap richting het reguleren van cannabis.

Maar juist op het moment dat we vooruitgang boeken, dreigt het aantal coffeeshops in Groningen drastisch te verminderen. Sinds 1996 hanteert de gemeente Groningen het maximum van veertien coffeeshops. In de loop der jaren is het aantal coffeeshops gedaald tot negen coffeeshops. Haal daar nog de verplichte sluiting van twee coffeeshops af en dan telt Groningen er nu nog maar zeven. Meerdere coffeeshopondernemers hebben bij de gemeenteraad aan de bel getrokken wegens de zorgen over het verdwijnen van coffeeshops en de impact die dit zal hebben op het wietexperiment. D66 maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en heeft daarom dit onderwerp met meerdere partijen geagendeerd voor debat.

Geef het experiment de kans om te slagen
Groningen heeft gekozen om aan het wietexperiment mee te doen omdat wij de gezondheidsrisico’s voor gebruikers willen verminderen. Want met een gereguleerd systeem is er controle op het product dat in de coffeeshops wordt verkocht en daarbij halen we het uit de illegale markt. Dat betekent dat we hiermee een deel van het verdienmodel van criminele branche onderuithalen. Maar om het wietexperiment de kans te geven om te slagen, om zo een goed functionerend en gereguleerd systeem te ontwikkelen, heb je een stabiel aanbod nodig van coffeeshops. De daling van het aantal coffeeshops ondermijnt niet alleen de effectiviteit van het experiment, maar vergroot ook de kans dat gebruikers bij uitwijken naar de illegale straatverkoop met bijbehorende risico’s voor veiligheid en gezondheid als gevolg. En dat is wat D66 betreft precies het tegenovergestelde van wat we met dit experiment proberen te voorkomen.

Tijd voor toekomstgericht beleid
D66 vindt dat Groningen deze kans moet aangrijpen om een toekomstbestendig en effectief cannabisbeleid te ontwikkelen. We moeten ons blijven inzetten om de illegale achterdeur aan te pakken, gezondheidsrisico’s van gebruikers te verminderen door goede voorlichting te geven en de productie, vervoer en verkoop goed te reguleren. Dat betekent dat we als gemeente actief moeten zorgen voor een stabiele situatie waarin het wietexperiment echt kans van slagen heeft. Wat ons betreft zorgen we ervoor dat het huidige aanbod behouden blijft en niet verder daalt. Maar ook bij het verstrekken van nieuwe vergunningen moet niet enkel worden geloot, maar vooral worden gekeken naar kwaliteit, betrouwbaarheid, geschiktheid. D66 Groningen kiest voor regulering en transparantie. Alleen daarmee waarborgen we écht de veiligheid en gezondheid van onze inwoners.