Doorgaan met vooruitgang

De afgelopen weken stonden in het teken van de verkenning voor een nieuwe coalitie in Gelderland. D66 heeft daarbij aangegeven te staan voor vooruitgang. De drie belangrijkste inhoudelijke thema’s waarop wij vooruitgang willen zijn wonen, natuur en klimaat. “Stilstand is voor D66 en voor Gelderland geen optie.  De verantwoordelijkheid lig nu bij de Gelderse politiek om door te pakken, aldus Stan Hellegers.”

Verkenner Ank Bijleveld heeft geadviseerd een coalitie te vormen met BBB, VVD, CDA, CU en SGP. Deze partijen zijn hierover in gesprek met elkaar. Als deze partijen er samen uitkomen krijgt Gelderland een conservatieve coalitie. Alle progressieve partijen zitten niet meer aan tafel. D66 had liever gezien dat er een maatschappelijk breed gedragen coalitie was gekomen die recht doet aan alle uitdagingen die er liggen. Getuige de verkiezingsprogramma’s maken de formerende partijen maken andere keuzes op deze uitdagingen. Stan Hellegers: “We moeten natuurlijk nog zien waar deze conservatief rechtse coalitie mee komt maar de kans dat dat de progressieve oplossingen zijn die we nodig hebben is klein”.

D66 volgt de formatie met interesse en zal het resultaat kritisch beoordelen. Ondertussen zoeken we de samenwerking op om te werken aan een provincie met schone energie voor iedereen, genoeg betaalbare en duurzame woningen en het aanpakken van de stikstofcrisis voor een sterke natuur. “Deze uitdagingen kunnen niet wachten en wij zullen de samenwerking met alle partijen hierover blijven opzoeken, van links tot rechts en van progressief tot aan conservatief.”