Niet morgen, maar vandaag: koers naar een gezonder Gelderland

Tijdens de Provinciale Statenvergadering over de vernieuwing van de Omgevingsvisie liet D66 duidelijk van zich horen. Statenlid Elke Smulders sprak namens de fractie een krachtige en persoonlijke bijdrage uit. De omgevingsvisie bepaalt hoe onze provincie Gelderland zich de komende decennia ontwikkelt: waar we bijvoorbeeld bouwen, hoe we ons verplaatsen, hoe onze economie en de natuur in balans zijn. Het is geen papieren tijger, maar een kader dat bepaalt hoe de wereld er van morgen eruitziet. D66 beschouwt deze visie dan ook als een fundament van ons toekomstbeleid.

Smulders begon haar bijdrage met een persoonlijke noot: “Precies twee jaar geleden overleed mijn moeder. Dat verlies zette me aan het denken: over wat we achterlaten, over wat werkelijk telt.” Met dat perspectief op de kwetsbaarheid en waarde van de toekomst pleitte ze voor een visie die verder durft te kijken dan de waan van de dag. “Stel je voor: het is 2050, en we kijken terug vanaf het balkon van de toekomst; wat zien we dan? Wat hebben we durven kiezen?”

Een gezonde leefomgeving als basis, niet als luxe

D66 vindt dat gezondheid geen luxe of bijzaak mag zijn, maar het uitgangspunt van ruimtelijk beleid. Samen met GroenLinks dienden we daarom een amendement in om gezondheid als kernwaarde op te nemen in de Omgevingsvisie. Niet als vrijblijvende intentie, maar als moreel kompas onder het beleid van onze provincie.

Helaas werd dit voorstel weggestemd. Dat stemt ons teleur, want juist in een tijd waarin de druk op leefomgeving, zorg en mentale gezondheid groeit, is het essentieel dat gezondheid letterlijk en figuurlijk ruimte krijgt in beleid.

“Een gezonde leefomgeving is de basis voor welzijn, gelijke kansen en leefplezier. Dat moet je verankeren, niet vergeten”

Een toegankelijk Gelderland voor ons allemaal

Onze inzet op inclusieve mobiliteit kreeg gelukkig wél gehoor. Het amendement dat ‘toegankelijkheid’ expliciet toevoegt aan de definitie van bereikbaarheid werd aangenomen. Dat betekent dat er in de nieuwe visie rekening gehouden wordt met álle inwoners: ouderen, mensen met een beperking, mensen zonder auto of digitale vaardigheden. Want bereikbaarheid is pas betekenisvol als iedereen mee kan doen – of je nu in Arnhem woont of in Kerkwijk.

Circulaire economie 

D66 kijkt verder dan vierkante meters en logistieke hubs. In de toekomst die wij voor ons zien, bieden bedrijventerreinen plek aan ondernemers die bijdragen aan een circulaire, duurzame economie. Geen anonieme XXL-dozen, maar betekenisvolle bedrijvigheid. Met de motie “Ruimte voor een circulaire toekomst” vroeg D66, op initiatief van Smulders, om deze koers vast te leggen. Schaarse ruimte moet worden benut voor wat waarde toevoegt – voor mens én milieu. Helaas haalde de motie het niet. Dat vinden we een gemiste kans, juist nu de druk op ruimte en klimaat zo groot is!

Van asfalt naar haltepaal 

Ook blijven wij pleiten voor een fundamentele omkering in gebiedsontwikkeling: starten vanuit OV en fiets, niet vanuit asfalt. Nieuwe wijken moeten vanaf dag één goed bereikbaar zijn, ook in kleine kernen. “Als we willen dat mensen kiezen voor duurzaam vervoer, moeten we die keuze vanaf het begin mogelijk maken,” aldus Smulders. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ook aan inclusie en gezondheid.

Kostbare toekomst 

Wat D66 betreft is deze omgevingsvisie dus geen optelsom van beleidsonderdelen, maar een moreel kompas voor de toekomst. “We bouwen aan een Gelderland waar we zelf willen wonen, en dat we met trots willen doorgeven. Met gezondheid, toegankelijkheid en circulariteit als fundament.

Want één les heb ik wel geleerd: het leven is niet vanzelfsprekend en juist daarom is de toekomst zo kostbaar.”