De tol van twee jaar BBB: minder natuur, minder energie, minder toekomst

Op alle posters was het te zien, D66 riep op tot stop stilstand en stem vooruit. En hoewel velen hun stem uitbrachten op D66 werd BBB met 14 Statenleden overtuigend de grootste. Een coalitie van BBB, VVD, CDA, CU en SGP volgde. Halverwege de bestuursperiode kijkt de provincie Gelderland terug op twee jaar coalitiebeleid en met de tussenbalans wordt er ook vooruitgekeken. Fractievoorzitter Stan Hellegers maakt namens D66 Gelderland de balans op en pleit voor een ambitieuzer, progressiever beleid: “De conservatieve koers van deze coalitie heeft voor stilstand gezorgd, terwijl er juist daadkracht nodig is om uitdagingen zoals de energiecrisis, natuurherstel en duurzame mobiliteit aan te pakken.”

Wat heeft D66 bereikt?

Ondanks de dominante conservatieve koers van de coalitie (BBB, VVD, CDA, CU, SGP) zijn er dankzij de samenwerking met de oppositie wél successen geboekt: 

✅ Windmolens kregen groen licht.
✅ Veerponten blijven behouden.
✅ Natuur- en cultuurinitiatieven kregen steun.

Maar deze lichtpuntjes nemen niet weg dat de provincie op cruciale punten achterblijft, aldus Hellegers.

Wat moet beter? D66 zet in op vier hoofdpunten:

📌 Meer duurzame energie: De provincie is te passief in het stimuleren van duurzame energie. Daarom pleiten wij voor meer ruimte voor aan initiatieven van inwoners en bedrijven. “Laat de goede plannen maar komen!” aldus Hellegers.

📌 Oplossen van de stikstofcrisis: De natuur verkeert in slechte staat en boeren leven in onzekerheid. Door het vermijden van harde keuzes wordt het stikstofzwaard van Damocles alleen maar groter. De crisis verergerd en wordt het echte probleem niet aangepakt. D66 wil heldere maatregelen om de natuur beter te beschermen en ondernemers perspectief te bieden.

📌 Duurzame mobiliteit: De focus op autoverkeer groeit, terwijl fiets en openbaar vervoer steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Wij pleiten voor een stevige investeringen in duurzame mobiliteit. Zodat straks alle Gelderlanders hun school, werk of thuis op een duurzame en veilige manier kan bereiken. 

📌 Investeren in cultuur: Cultuur is de motor van een bruisende samenleving, maar werd hard geraakt door de coronacrisis en daaropvolgende bezuinigingen. D66 wil dat de provincie weer investeert om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de regionale bibliotheken: deze spelen een cruciale rol in het bevorderen van leesvaardigheid, ontmoeting en culturele ontwikkeling. Daarnaast vindt D66 het belangrijk dat iedere Gelderlander laagdrempelig met cultuur in aanraking kan komen, bijvoorbeeld via lokale theaters, muziekscholen en kunstprojecten in dorpen en steden.

Wat betekent dit voor de Tussenbalans?

De komende maanden wordt de Tussenbalans opgesteld. Dit is hét moment om koers te bepalen voor de resterende bestuursperiode. De afgelopen twee jaar heeft de provincie te vaak stilgestaan. Te weinig actie op klimaat, te weinig daadkracht op natuur, te weinig investeringen in mobiliteit en cultuur. Dat kan en móet anders! 

D66 wil dat deze Tussenbalans geen document wordt vol voorzichtige woorden en afwachtend beleid, maar een échte stap vooruit. Geen excuses meer. Geen eindeloos praten zonder concrete actie. De urgentie is groot en de provincie kan niet langer te blijven treuzelen.

Wij roepen deze coalitie op: luister naar de inwoners van Gelderland, durf te kiezen voor duurzame vooruitgang en laat de provincie niet verder vastlopen in politieke stilstand. D66 zal zich de komende maanden keihard inzetten om ervoor te zorgen dat de provincie wél de juiste keuzes maakt.

Stop stilstand. Samen vooruit. Tijd om gewoon te doen.
 
 
Blijf op de hoogte van onze inzet en laat je stem horen! Meld je aan d66.nl/lid