Onze provincie barst van de goede initiatieven en van Gelderlanders die de handen uit de mouwen willen steken om aan de slag te gaan. Dat moeten we aanmoedigen! Denk hierbij aan de vele energiecoöperaties die in Gelderland actief zijn, waar inwoners zelf investeren in zonne- en windparken. Ondernemers en inwoners die samen willen investeren in energieoplossingen. Denk ook aan inwoners die zelf hun woning isoleren, zonnepanelen op het dak leggen of de CV-ketel wegdoen. Maar veel van die initiatieven hebben wel hulp van overheden nodig om van de grond te komen, omdat ze bijvoorbeeld stuiten op problemen met wetgeving of het organiseren van hun project. Het zijn ook vaak nieuwe initiatieven die ruimte nodig hebben om te experimenteren en om te mogen pionieren.
D66 wil daar de ruimte voor geven in Gelderland en daarom diende Frank Cornelisse twee amendementen in. Deze amendementen werden beide aangenomen. Er is nu in het beleidskader aandacht voor de combinatie van lokale opwek, lokaal gebruik en lokale opslag. Hierdoor moet de provincie ruimte bieden voor slimme oplossingen. En met het tweede amendement stimuleren we de betrokkenheid van Gelderlanders, zodat jullie aan zet zijn om in lokale energieprojecten mee te doen. Samen aan de slag!
D66 geeft energie en kleur aan lokale energie!
Het beleidskader Gelders energiesysteem stond op de agenda van de Staten deze maand. In dit beleidskader geven we richting aan hoe we tot 2050 bouwen aan het Gelders energiesysteem. De koers die het college koos was een mooie eerste aanzet, maar dat kon scherper en beter. Zo werd er geen aandacht besteed aan de hoe de Gelderse inwoner mee kan doen en was er geen aandacht voor lokale oplossingen. Het college leek alleen te koersen op bedrijven en netbeheerders die een verantwoordelijkheid dragen bij het energiesysteem, waar D66 dit veel meer ziet als een gezamenlijke verantwoordelijkheid met alle inwoners. Een transitie kan alleen kan slagen als iedereen de kans krijgt om daaraan mee te doen. Daarom diende Frank Cornelisse twee amendementen in die met geruime meerderheid werd aangenomen.