Bernardus Henderikus (Ben) Jeurissen

Ben Jeurissen - Beeld: Marcel J. de Jong

Samen de koers uitzetten en kansen genereren om Drenthe nog mooier, schoner en gezonder te maken.

 • 59 jaar
 • Emmen
 • Erica
 • Hij/hem

Vorig jaar kwam ik n oude vriend tegen. Even bijpraten, hoe t was en wat ik allemaal deed. Op mijn opmerking dat ik onze fractie in Drenthe ondersteunde kreeg ik acuut de reactie: “Hey Jeur, waarom ben jij zo bezig met politiek? Wist niet dat jij nog tijd over had”.

Achteraf was dat best een besefmomentje. Ja, het kost tijd en vraagt inspanning. Maar eigenlijk is het best logisch, gedurende mijn loopbaan haal ik al heel lang de energie uit zaken als maatschappelijke relevantie, complexe processen, meerdere stakeholders met eigen, vaak conflicterende belangen, (ogenschijnlijke) chaos en ook betrokken en gedreven mensen.

Daarbij, het is voor mij eervol om fractielid te zijn.
Waarom? Om tijd te besteden aan – en me hard te maken voor alle zaken die relevant zijn voor het creëren van progressief, sociaal liberaal beleid en een nog mooiere, gezonde en dynamische provincie.

Wat betekent D66
voor jou?

Voor mij is D66 de partij in ons land waarbij ratio en sociaal hand in gaan, progressief en met respect voor iedereen. 
En!! De partij die verantwoordelijkheid wil en kan nemen, ook in moeilijke tijden
Kortom, mijn partij!

Lievelingsplek in Drenthe (en waarom?)

Bargerveen, eigenlijk het gehele jaar door. De veelzijdigheid, de kleuren, de combinatie van woest land en water.
Als kind kwam ik er al vaak, mijn vader is geboren aan de Zuidersloot in Weiteveen, midden in het veld.
Mijn bedrijf heet dan ook Zuidersloot management, als eerbetoon.

Welke kans(en) zie jij voor onze provincie?

De landbouwtransitie kan juist een provincie als Drenthe een fantastische boost geven. Daarbij denk ik met name aan de ontwikkeling van agroforestry. Zowel het positieve effect op de natuur in termen van schonere lucht, schoner water en een schonere bodem als ook de nieuwe perspectieven voor de agrarische ondernemers in een nog mooier landschap.
Mede dankzij de inzet van D66 zal de provincie meer energie steken in de ondersteuning van agrarische pioniers die agroforestry willen omarmen.
Uitdaging voor de komende 4 jaar: hier nog meer op inzetten
 
Kansen in de zin van: van de nood een deugd maken!
Woningtekort: Nu als gekken gaan bouwen of nemen we demografische ontwikkelingen wel in acht? Houden we rekening met de verandering van de vraag en denken we in passende oplossingen? Ik ga voor dat laatste.
 
Zorg? De zorgvraag zal toenemen, zeker in onze provincie.
Is het een probleem of kunnen we er juist een kans van maken? Waarom hebben we bijvoorbeeld nog geen HBO-V in onze provincie. Er is werk genoeg in deze sector. Sterker nog, hier liggen, in mijn beleving, wel degelijk kansen voor een nieuwe economie.

Wat zijn drie zaken die jij
wilt veranderen?

 • Om te beginnen, de benadering van de uitdagingen waar we op dit moment mee te maken hebben.
  Zaken als landbouwtransitie, maar ook zaken als economie, zorg, wonen en leefbaarheid. In het huidige politieke landschap zijn we vooral veel tijd kwijt aan het creëren van hooguit een startmoment voor veranderingen met alle weerstanden die daarbij komen.
 • Wat gewenst is, is meer focus op waar we heen willen met onze provincie en welke kansen liggen er om dat waar te maken.
 • Ik wil me met name inzetten op de combinatie economie in relatie tot wonen, zorg en leefbaarheid.
  Waar -in mijn beleving- kansen liggen en waar ik me sterk voor wil maken zijn innovatieve woonzorgconcepten en de bijbehorende voorzieningenstructuur.

Wat is je favoriete boek
(en waarom?)

Senang, geschreven door mijn goede vriend Walter Hardenberg, bundel met persoonlijke verhalen, waardoor ik hem nog beter heb leren kennen.
Verder hou ik vooral van reisverhalen.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je
graag daarheen?

Op grote events zul je mij niet gauw zien, ben vooral een liefhebber van wandelen in de natuur, samen met de hond. Van het bezoeken van exposities kan ik trouwens wel heel blij worden.
Hoogtepunt van afgelopen jaar: prachtige expositie met foto’s van TaraKiekt in Giethoorn