Stefan Milatz

Stefan Milatz - Beeld: Peter van Aalst

  • 30 jaar
  • Purmerend
  • Den Helder
  • Hij/hem

Het was in het voorjaar van 2017, de tweede kamer verkiezingen waren in aantocht en ik hoorde de premier iets roepen toen gevraagd werd waarom er kolencentrales bij waren gekomen ipv gesloten: ‘joh, we kunnen die centrales hier wel afbreken, maar de wind waait gewoon en die centrales worden in Polen weer opgebouwd’. Een antwoord waarop veel valt aan te merken natuurlijk, maar één ding werd mij wel duidelijk; de noodzaak om drastisch onze uitstoot te verlagen ontbreekt, sterker nog ik denk dat er in de politiek te weinig kennis was om de problematiek te bevatten en hier iets aan te gaan doen. Er moest iets gebeuren was dus de conclusie, wij kunnen niet wachten tot de wind zal gaan liggen, de problemen doorschuiven naar nog een volgende generatie! Integendeel, als je zorgt dat je vooroploopt in de verduurzaming liggen de economische kansen de komende eeuw voor het oprapen. Met die gedachte, hoe we met elkaar de wereld een stukje beter kunnen achterlaten als toen we erop kwamen, ben ik aangesloten bij D66!

Motivatie of persoonlijke vragen

Wereldwijd, landelijk maar ook in onze gemeente staan we voor een aantal grote uitdagingen. Je kent ze wel, een tekort aan huizen, de toenemende druk in het onderwijs en de noodzaak om te verduurzamen. Allemaal punten waarbij ieders hulp hard nodig is, dus ook ik draag hier graag m’n steentje aan bij. Wanneer ik kijk naar ons politiek stelsel mis ik soms expertise in bepaalde onderwerpen, Een van de gevolgen hiervan is een gebrek aan visie bij het oplossen van die problemen. Ik hoop, met mijn technische en kritische blik, hier, hoe klein ook, een verandering in teweeg te kunnen brengen!

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De duinen, strand of natuur in het algemeen. Fantastisch om elke dag op weg naar mijn werk doorheen te mogen fietsen! De markt, heerlijk om elke zaterdag een lekker visje van te halen.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Samenwerken! De politiek heeft zijn mond vol van ‘een nieuwe bestuurscultuur’, volgens mij is iedereen het erover eens dat er iets moet veranderen. In mijn optiek is dat het gesprek met elkaar aangaan, niet bang zijn voor andere meningen. Maar wel aan het eind van de dag de onderwerpen samen aanpakken. De schouders eronder!

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Zolang ik al mag stemmen (10 jaar) hoor ik dat de burger zich niet gehoord voelt. Ook nu is dat weer een relevant thema. Ik wil graag zorgen dat de (lokale) overheid er is voor de burger, en niet andersom.
  • Regels en procedures zijn nodig, maar ik heb ook geleerd dat overal waar ‘te’ voor staat niet goed is. Ik heb het idee dat er op dit moment te veel regels en te veel procedures. Dit belemmert het bouwen van huizen, maar bijvoorbeeld ook de beginnende ondernemer bij het opzetten van een bedrijf.
  • En omdat dit zo een belangrijk onderwerp is, wil ik ervoor zorgen dat gemeente Den Helder meer gaat investeren in de verduurzaming; hoe zou de gemeente een rol kunnen spelen in bijvoorbeeld een waterstofeconomie?

Wat betekent D66 voor jou?

Van het redelijke midden oplossingen bedenken die er zijn voor iedereen.
Ons huidig motto sluit hier uitstekend bij aan: ‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen’. 

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Historische romans, heerlijk om je even te wanen in de tijden van eeuwen geleden.
Maar ook ‘Een wonderbaarlijk politicus’, de biografie over Hans van Mierlo ontbreekt niet in mijn boekenkast!

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Ik bezoek graag het theater, door Corona en het combineren van mijn Master met werk, (beide fulltime) heb ik hier afgelopen 2.5 jaar te weinig tijd voor vrijgemaakt.