Raadsvergadering van 17 April 2025

De vergadering op 17 april stond naast het uitreiken van de certificaten voor de cursus politiek actief in het teken van de Mobiliteitsvisie en Omgevingsvisie. Belangrijke documenten voor de toekomstige inrichting van onze gemeente. Kinderen veilig op de fiets naar school en blijven bouwen passend bij onze dorpen.

Visie op mobiliteit

Om te komen tot een daadwerkelijke verandering en we ons veiliger, gezonder en duurzamer gaan verplaatsen moet je fundamenteel anders kijken naar de huidige praktijk.

Op de fiets naar school gaan is gezond en kinderen leren daarbij om zich zelfstandig in het verkeer te begeven. Op dit moment kan dat vanwege de situatie in het verkeer vaak niet op een veilige manier. Klaas Maijer (D66)  heeft samen met Casper de Kok (P21) een motie ingediend, waarin we het college oproepen om straatexperimenten ter bevordering van de verkeersveiligheid voor schoolgaande kinderen, mogelijk te maken. Klaas Maijer (D66) heeft met ouders van basisschoolleerlingen gesproken en zij kunnen goed uitleggen welke onveilige situaties jonge fietsers tegenkomen. De beste ideeën komen uit de samenleving. We vragen de gemeente dit te stimuleren en te faciliteren. De motie ‘Mobiliteit experiment’ is unaniem aangenomen.

Ook de fietsroutes die gebruikt worden door middelbare scholieren, zijn niet altijd veilig. In de mobiliteitsvisie staat als programmadoel “Kinderen kunnen op straat spelen en zich zelfstandig binnen de kernen verplaatsen”. Graag zou D66 zien dat in het mobiliteitsprogramma ook komt te staan dat scholieren veilig naar school in een andere plaats moeten kunnen fietsen. Dat sluit mooi aan bij de huidige plannen voor nieuwe fietspaden. D66 heeft daarom de Portefeuillehouder Julie d’Hondt gevraagd om een toezegging te doen om in het mobiliteitsprogramma schoolroutes naar andere plaatsen veiliger en aantrekkelijker te maken.

Wij stemden voor de motie van het CDA om overeenkomstig het raadsprogramma maatregelen te nemen voor verbetering van de luchtkwaliteit en het beperken van geluidshinder en te streven naar de WHO-normen.

Meer weten? Lees hier verder.

Vaststellen ontwerp
omgevingsvisie

Tijdens de politieke avond vorige week is uitgebreid gesproken over het vaststellen van de ontwerp-omgevingsvisie en het ter inzage leggen hiervan. De omgevingsvisie is al gestart voordat deze raad aantrad. Vanuit D66 hebben we ook duidelijk richting voor de omgevingsvisie staan in ons verkiezingsprogramma, denk aan:
– 5.000 woningen bouwen tot 2040 met nadrukkelijke aandacht voor betaalbare woningen (én het betaalbaar houden);
– sport, school, winkels en een ontmoetingsplek dichtbij huis;
– duurzaam en groen bouwen voor bewoners en ondernemers;
– ruimte voor bedrijven op een groen bedrijventerrein bij de A12;
– groen en klimaat adaptief inrichten van openbare ruimte met inzet voor biodiverse natuur en meer sport-, speel- en wandelgroen;
– verbeteren van de doorfietsroutes
We zien veel terug in de ontwerp-omgevingsvisie.  Als D66 Bunnik vinden we het belangrijk om die verschillende ambities ook echt in de praktijk te laten landen. Het bouwen van woningen is echt nodig. We bouwen niet alleen tegen de woningnood, maar voor een goede leefomgeving, nu en in de toekomst, voor ons allemaal.  
 
We vroegen aandacht voor toegankelijkheid in het kader van het VN-verdrag Handicap. Ook de luchtkwaliteit en de WHO-normen vinden we van belang op de vraag van D66 hierover, heeft de portefeuillehouder Onno James, aangegeven dat de GGD ook expliciet zal worden uitgenodigd om te reageren op het ontwerp omgevingsvisie. Het amendement van het CDA “Toevoegen WHO-normen” werd door ons gesteund.

D66 diende samen met de VDD een amendement in “Ruimte voor regionale ondernemers”. Bij de toewijzing van de ruimte wordt lokale binding als belangrijk criterium gehanteerd maar zijn bedrijven uit de regio niet uitgesloten.
Het amendement van het CDA ‘Schrappen van het genoemde aantal van 4300 woningen’ werd verworpen. Ook het amendement van de VVD “Uitsluiting windturbines in Bunnik’ is verworpen.
 
De ontwerp-omgevingsvisie is uiteindelijk met 10 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen. Binnenkort ligt het ontwerp ter inzage en kunnen er zienswijzen worden ingediend.  

Dorpsvisie Werkhoven

Het initiatief vanuit Werkhoven om een toekomstvisie voor het dorp op te stellen, valt mooi samen me dit ontwerp omgevingsvisie. Een koppelkans. Belangrijk vinden we het samen optrekken met de van inwoners van Werkhoven. Met Werkhoven op de kaart kunnen we echt werk maken van de leefbaarheid. Daar hoort ook de woonbehoefte bij, en we hebben vragen gesteld over mogelijkheden om stap voor stap te voorzien in betaalbare woningen voor lokale starters en ouderen.