Mobiliteit gaat simpel gezegd over bereikbaarheid; over je van punt A naar B te verplaatsen. Omdat je bijvoorbeeld naar school moet, naar je werk, de winkel of sportclub om vrienden en familie te bezoeken. Of zomaar, omdat je van de buitenlucht wil genieten en een ommetje maakt. Deze mobiliteitsvisie laat zien dat mobiliteit ook gaat om een goede inrichting van de schaarse openbare ruimte en het gebruik ervan voor uiteenlopende belangen, waarvan bereikbaarheid er één is. Leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid spelen volgens D66 ook een essentiële rol. Om hieraan te voldoen worden vooral stappen en trappen uit het STOMP-principe – ofwel wandelen en fietsen – veiliger, makkelijker en aantrekkelijker gemaakt. D66 steunt dat van harte.
Om te komen tot een daadwerkelijke verandering en we ons veiliger, gezonder en duurzamer gaan verplaatsen moet je fundamenteel anders kijken naar de huidige praktijk.
D66 wil experimenteren voor veilige fiets- en wandelroutes naar school
Op 17 april 2025 sprak de gemeenteraad over de nieuwe visie op Mobiliteit. D66 wil dat we werken aan een veilige en leefbare gemeente. Dat betekent ruimte voor wandelen en fietsen, zodat wandelen en fietsen aantrekkelijke opties zijn. Want we zijn reëel: in sommige situaties, zeker in het buitengebied, is de auto absoluut noodzakelijk. Maar zeker in de woonstraten en rond scholen en kinderopvang vinden we dat fietsen, wandelen en spelen meer ruimte moet krijgen én veiliger moet worden.
Beeld: D66
D66 wil experimenteren
Een aantal weken geleden gaf professor stedelijke mobiliteit Marco te Brömmelstroet een lezing over toekomstbestendige mobiliteit. Tijdens de inpiratieavond legde hij uit wat straatexperimenten hieraan kunnen bijdragen. Hij verwoordde heel mooi wat hij hieronder verstaat. Ik citeer uit zijn presentatie:
Straatexperimenten zijn bewuste tijdelijke veranderingen in het gebruik, de regulering of de vorm van een straat, gericht op het verkennen van systematische verandering in mobiliteit, van “straten voor verkeer” naar “straten voor mensen”.
Marco te Brömmelstroet, professor stedelijke mobiliteit
Straten voor mensen – dat verbeeldt wat mij betreft heel mooi wat we willen bereiken.
Op de fiets naar school gaan is gezond en kinderen leren daarbij om zich zelfstandig in het verkeer te begeven. Op dit moment kan dat vanwege de situatie in het verkeer vaak niet op een veilige manier en daarom heeft D66-raadslid Klaas Maijer een motie ingediend, waarin we het college oproepen om straatexperimenten mogelijk te maken, die daarin verandering kunnen brengen. Klaas Maijer heeft met ouders van basisschoolleerlingen gesproken en zij kunnen prima uitleggen welke onvelige situaties jonge fietsers tegenkomen. De schoolleider van de Anne Frankschool vertelde dat nagedacht wordt om met ouders aan ideeën te gaan werken om hier werk van te maken. De motie is gelukkig raadsbreed aangenomen, zodat het college een duidelijke opdracht heeft: ga aan de slag met experimenten die leiden tot veiligere schoolroutes!
D66 denkt dat ideeën voor straatexperimenten voor dit doel het beste uit de samenleving kunnen komen, omdat die het beste weet waar problemen zich voordoen en wat er beter kan. De gemeente moet dit dan wel stimuleren en faciliteren, omdat inwoners niet zelf de weg kennen in de wereld van verkeersbeleid en wegenplannen. Wellicht kan de gemeente ook helpen bij het initiëren van experimenten als geconstateerd wordt dat het niet vanzelf van de grond komt, maar er wel kansen gezien worden. Het zou mooi zijn als de gemeente groepen bij elkaar kan brengen die een gezamenlijk mobiliteitsbelang hebben.
Veilige fietsroutes naar de middelbare school
Ook voor middelbare scholieren is veilig fietsen best een uitdaging. Omdat onze gemeente geen scholen voor voortgezet onderwijs heeft, moeten alle jongeren naar andere plaatsen naar school. De routes daar naartoe zijn niet altijd veilig en aantrekkelijk om te fietsen. In de mobiliteitsvisie staat als programmadoel “Kinderen kunnen op straat spelen en zich zelfstandig binnen de kernen verplaatsen”. Graag zou D66 zien dat in het mobiliteitsprogramma ook ten doel wordt gesteld dat scholieren veilig naar school in een andere plaats fietsen. Volgens ons sluit dat mooi aan bij de huidige plannen voor nieuwe fietspaden.
Van visie naar een concreet plan
De mobiliteitsvisie werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Goed nieuws, want nu kan gewerkt worden aan een concreet plan met concrete oplossing voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en voor het maken van veilige routes naar school. D66 kijkt uit naar het Mobiliteitsprogramma, waar alle concrete plannen in zullen staan.