Waar zorgen wij voor:
Wie ziek is en hulp nodig heeft moet goede zorg krijgen. Het is schrijnend dat mensen met een praktische opleiding of een lager inkomen jaren korten leven en nog veel langer moeten leven een slechtere gezondheid. Steeds meer jonge mensen krijgen te maken met depressies, burn-out of een angststoornis, mede als gevolg van de pandemie.
Wij moeten investeren in alles wat dit verschil kan verkleinen: van goed onderwijs tot een gezonde leefomgeving en levensstijl en persoonlijke zorg dichtbij huis.
Daarom is het belangrijk dat problemen al in een vroeg stadium worden onderkend. Dan is er vaak tevens minder zware gespecialiseerde hulp nodig. Op deze zorg mag hoe dan ook niet worden bezuinigd. Het oprichten van IKC’s (Integrale Kind Centra) moet met spoed worden ter hand genomen. Een dagvullend programma waarbij kinderen in de eigen omgeving kennismaken met o.a. sport, cultuur, natuur en huiswerkbegeleiding. Dit vereist een sterke samenwerking tussen onderwijs, opvang en lokale verenigingen, instellingen en organisaties. Als BUCH-gemeenten ondersteunen wij deze partijen om dit te realiseren.
Professionals moeten de ruimte krijgen om hun werk zo goed mogelijk te doen, zonder onnodige regels en protocollen. Wij moeten zorgen voor passende zorg, zo veel mogelijk dicht bij huis. Het is logisch dat regelmatig wordt onderzocht of bepaalde diensten goedkoper kunnen worden ingekocht. Dat leidt echter vaak tot veranderingen die flink aangrijpen: zorgbehoevenden die hun vertrouwde hulpverlener kwijtraken.
Wij willen dat we meer grip en zicht krijgen op de inhoud en het effect van de geboden ondersteuning in de Jeugdzorg en de WMO. Wij willen bij de inkoop van zorg jeugdzorgaanbieders belonen in het tarief indien zij innoveren en de inhoudelijke verantwoording en het resultaat van de geboden ondersteuning kunnen overleggen. Vanzelfsprekend moet elke gemeente sport en bewegen stimuleren. Bewegen bevordert de gezondheid en werkt preventief op gezondheidsklachten.