Klimaat en duurzaamheid

“Grenzen aan de uitstoot zijn nodig als wij voor alle Nederlanders frisse lucht, schoon water, schone grond en een rustige nacht zonder lawaai willen.”

Wat gebeurt er in de regio:

Iedereen krijgt te maken met de klimaatverandering, ook wij in Nederland. Nu al overstromen onze kelders op het ene moment, terwijl er op een volgend moment extreme droogte is. Wetenschappers waarschuwen steeds luider: wij moete ernaar streven dat de aarde niet meer dan anderhalve graag opwarmt. Dat hebben wij ook afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. D66 heeft gestreden voor een nationaal klimaatakkoord. Daarmee leveren wij onze bijdrage aan deze wereldwijde uitdaging.
Daarnaast is een schone omgeving onmisbaar voor onze gezondheid en welvaart. Wij moeten milieuschade voorkomen, in plaats van achteraf oplossen. Het toepassen van giftige stoffen die niet afbreken in de natuur moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Waar werken we aan mee:

Veel oplossingen moeten komen uit landelijk beleid. Maar wat kunnen wij zelf op gemeentelijk niveau aan deze doelstelling bijdragen? Meer dan je op eerste gezicht zou denken. Niet door steeds te kijken wat er niet kan, of wat velen niet willen, maar draagvlak zoeken voor oplossingen:

  • waar kunnen windmolens wel geplaatst worden en wij maken een heldere verdeling van de opbrengsten en de lasten
  • het stimuleren van zonepanelen op álle daken – waar dat ook maar enigszins mogelijk is – zodat er zo min mogelijk zonneweiden nodig zijn.
  • het stimuleren van verdere isolatie van onze huizen
  • het ondersteunen van de voorlichting op dit gebied
  • het stimuleren van onderzoek naar mogelijkheden om gebruik te maken van geothermie
  • het stimuleren dat er meer groen in de tuinen komt

D66 wil dat de gemeente elektrische auto, bus en vrachtwagen stimuleert, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van voldoende laadplekken en subsidies voor vervanging van vervuilende voertuigen door elektrische. Uiteraard rijdt het college wat D66 betreft zelf ook elektrisch.

Elke politieke beslissing over de fysieke leefomgeving, of het nu gaat over woningbouw, mobiliteit, landbouw of industrie moet worden getoetst aan de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. En moet ook een bijdrage leveren aan een schoner milieu.

Wij moeten ons samen met andere gemeenten in onze regio sterk maken om het vliegtuiglawaai te verminderen, zeker in de nacht. Daarnaast moet er meer druk worden uitgeoefend op de inspectie voor de leefomgeving om de afgesproken grenzen beter te bewaken.

Tenslotte moer er veel meer werk gemaakt worden van de afsprak om bomen te vervangen als die om welke reden ook ergens moeten verdwijnen. Er moeten niet minder maar juist veel meer bomen komen.