Duurzaamheid

“Onze voetprint moet omlaag en dat kan alleen als wij meer en sneller naar een circulaire economie gaan en gaan consuminderen.”

Wat gebeurt er in uw regio:

Naast de zorgen over de CO2, het teveel aan stikstof en allerlei andere giftige stoffen in ons milieu raken ook vele grondstoffen op. Wij gebruiken veel meer dan de aarde te bieden heeft en dat kan niet eindeloos zo doorgaan.

Waar gaan we voor:

Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen wil D66 dat de gemeente ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. Hoe dan ook moet afval scheiden zo makkelijk mogelijk worden gemaakt. Naast het systeem ‘Afval Scheiden Loont’ (Diftar) wil D66 dat ook het systeem ‘Afval Brengen Loont’ wordt ingevoerd, een brengsysteem voor alle afvalstromen naar het afvalstation. De inwoners ontvangen hiervoor per kilogram gescheiden afval dat op het innamepunt wordt ingeleverd een geldbedrag. Het restafval dat dan overblijft wil D66 alsnog scheiden in een nascheidingsinstallatie.

Daarnaast kan elke gemeente het beleid gaan voren om alleen circulair te gaan inkopen. Dat dit mogelijk is bewijzen diverse gemeenten die hiermee al bezig zijn. Om de haalbaarheid te bevorderen is het verstandig om op dit terrein – eenieder jaar oplopende – doelstellingen aan te geven. Het is goed om te starten met enkele projecten waarmee elders al positieve ervaringen zijn opgedaan