We want you for secretaris

Het bestuur heeft een nieuwe secretaris nodig.
Daarom doe ik als huidige secretaris en ook namens de rest van het bestuur een oproep aan jullie, de leden, om serieus te overwegen lid van ons lokale bestuur te worden.

Maximale zittingstermijn

Een willekeurige minister president in Nederland mag het wel, maar bestuursleden van een lokale vereniging van D66 niet: net zolang in functie blijven als de kiezers c.q. leden dat toestaan.
Formeel is de maximale zittingstermijn voor lokale bestuursleden 6 jaar. Nu ben ik inmiddels al 10 jaar secretaris, sinds de heroprichting van D66 Brummen in 2013 namelijk, dus we hebben wat gesmokkeld.
In het begin werd er nog niet zo op gelet. Maar nu dringt het landelijk bestuur van D66 toch echt op mijn aftreden aan. Dat is jammer, maar het biedt aan de andere kant wel een goede gelegenheid voor doorstroming.

Functie invulling

Je kunt eenvoudig op internet vinden wat formeel de taken zijn van een “politiek secretaris” voor D66. Maar ik kan je de moeite besparen. Ik herken me namelijk niet heel erg in dat redelijk formele document dat waarschijnlijk geschreven is met in het achterhoofd verenigingen in veel grotere gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht of Arnhem. Daarnaast zal iedereen ook waar mogelijk zijn of haar eigen invulling willen geven aan de functie. Dus het beste kan ik kort beschrijven hoe ik deze taak zelf invul:

  • Ik besteed per week gemiddeld ongeveer 2 tot 3 uur aan D66. Daar zitten pieken en dalen in.
  • Meer dan de helft van die tijd gaat op aan het bijwonen van het tweewekelijks fractieoverleg. Formeel hoort dat niet bij de taken van een secretaris. Maar er wordt natuurlijk wel politieke betrokkenheid van je verwacht. En je wordt geacht mee te denken over de politieke koers en goede relaties te onderhouden met je andere bestuursleden, de fractie en de rest van de leden. Dus een regelmatig bezoek aan het fractieoverleg is wel een aanrader.
  • Mijn formele taken betreffen voornamelijk communicatie naar de leden over bestuurs- en vereningszaken. Zo krijgen jullie van mij de uitnodigingen voor de Algemene Ledenvergaderingen en houd ik daarvan de notulen bij. De ALV’s worden door het bestuur natuurlijk ook voorbereid. De nieuwsbrief houd ik niet bij, daar zijn de fractieleden vooral druk mee.
  • Rond gemeenteraadsverkiezingen is het ook voor mij als secretaris de drukste tijd. De kandidatenlijst moet dan namelijk formeel worden vastgesteld en ingediend. Dat laatste is elke keer weer een heel administratief gedoe met het verzamelen van identiteitsbewijzen, VOG’s, instemmingsverklaringen en bezoekjes aan het gemeentehuis. Al met al kostte dat mij als secretaris in totaal enkele tientallen uren per verkiezing. Maar als het goed is, gebeurt dat maar eens in de vier jaar.
  • Verder heb je als bestuurslid ook een taak bij coalitievorming. Nauwelijks politiek inhoudelijk, dat doet de fractie. Maar als secretaris was ik bijvoorbeeld voorzitter van de interne commissie die onze wethouderskandidaat heeft geselecteerd.

Boeiende lokale politiek

Verder is het boeiend om van de lokale politiek op de hoogte te blijven en er ook nog enigszins invloed op te kunnen uitoefenen. Als bestuurslid van een lokale politieke vereniging beperkt die invloed zich niet tot het stemhok. En het is ook gewoon gezellig.

Dus: denk erover na en geef je op als je interesse hebt. We heten je van harte welkom. Ik hoop dat je ik enthousiast heb kunnen maken.
In ieder geval zie je dat het je niet veel tijd hoeft te kosten.

Bob Hasenaar