Voorwoord januari 2024

En we zijn los! Het jaar is weer begonnen en de eerste vergaderingen zitten erop. Qua weer hebben we de derde storm al gehad dit jaar en ook bestuurlijk zijn we onstuimig begonnen. Op de valreep van het nieuwe jaar hoorden we dat de griffier vertrekt en bij de nieuwjaarstoespraak gaf de burgemeester aan per 1 maart te stoppen. Voor de gemeenteraad zijn dit twee belangrijke figuren.

Voor de griffier is de raad dan ook de werkgever dus Merijn is met de werkgeverscommissie druk geweest met sollicitanten en gesprekken. Voor de burgemeester hebben we niet zoveel in de melk te brokkelen als raad. Dit is aan de Commissaris van de Koning wie er als waarnemer op 1 maart het stokje overneemt. Pas bij een kroonbenoemde burgemeester mogen wij als gemeenteraad een profiel opstellen en uiteindelijk uit twee of meerdere kandidaten kiezen. Een hoop extra werk en onzekerheden, maar wie weet doet snoeien wel bloeien?

Dit geldt ook voor de andere uitdaging waar we als raad voor staan: bezuinigingen. Als gemeente zijn we voor meer dan 80% afhankelijk van het Rijk voor inkomsten. Vanaf 2026 gaat dat flink minder worden. Door de verkiezingen en (in)formatie is er voorlopig nog geen zicht op hoe we dit als gemeenten ‘mogen’ gaan oplossen met meer inkomsten. Vandaar dat het verstandig is om nu al te kijken wat we wél kunnen doen. Vorig jaar hebben wij daarom een motie ingediend om te vragen waar de besteding van gelden vastligt en op welke punten er vrijheid bestaat voor politieke keuzes. Immers veel taken zijn wettelijk verplicht en moeten we uitvoeren.

Binnenkort komt het college met meer duidelijk zodat we kunnen kijken welke keuzes we kunnen en willen maken. Zal ook daar snoeien doen bloeien? Wij zullen ons als fractie vooral inzetten om een duurzame toekomst en horen graag wanneer jij als inwoner ideëen hebt over de toekomst van Brummen.

Veel leesplezier!
Daniëlla Magermans

Daniëlla Magermans Beeld: Fotostudio Lifefime